Bulbul Rahidian

Trimis la data: 2005-06-10
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 909
Autor: Tudor Moldovan
Dimensiune: 9kb
Voturi: 66
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Functia de conducere este realizata prin fasciculele care trec prin bulb venind de la maduva sau encefal, sau care pornesc din bulb spre maduva sau encefal. Bulbul rahidian reprezinta locul de trecere al cailor senzitive si motorii dintre maduva si restul encefalului.
El conduce excitatiile care vin din maduva spinarii si trec la diferite segmente ale encefalului; de asemenea conduce impulsurile motoare care iau nastere la diferite nivele ale encefalului si trec la maduva spinarii pentru a ajunge la organele efectoare. Caracteristic in aceasta conducere este faptul ca ea se face incrucisat, adica trece dintr-o parte in alta.

Aceasta se poate constata astfel:
- sectionand jumatatea dreapta a bulbului, se produce paralizia muschilor din jumatatea stanga a corpului.

Functia de centru nervos
Ca centru nervos, bulbul joaca un rol important in organism. El regleaza, prin centrii sai, functiile principalelor organe ale corpului. Particularitatea acestor centri este automatismul sau capacitatea de a excita in urma modificarilor care au loc in celula nervoasa insasi.

Intre centrii bulbari, cei mai importanti sunt:
- centrii unor functii vitale:
- centrii respiratori;
- centrii cardiaci;
- centrii vasomotori;
- centrii unor functii digestive:
- centrul salivatiei;
- centrul deglutitiei;
- centrul masticatiei;
- centrul suptului etc;
- centrii unor functii metabolice:
- centrul glicozuric;
- centrii unor reflexe de aparare:
- centrul stranutului;
- centrul tusei;
- centrul clipitului;
- centrii tonusului muscular.

Centrii respiratori coordoneaza miscarile respiratoare. Se disting un centru inspirator si un centru expirator. Activitatea centrilor respiratori bulbari de la este reglata, atat prin excitatiile primite pe calea nervilor centripeti de la suprafata corpului sau din plamani, cat si pe cale umorala prin bioxidul de carbon adus de sange. Centrii respiratori bulbari se gasesc in conexiune cu centrii din partile superioare ale encefalului si sunt influentati de acestia dupa cum si ei tin sub controlul lor centrii respiratori medulari.

Centrii cardiaci au actiune asupra ritmului si intensitatii contractiilor cardiace. A fost identificat un centru cardio-inhibitor si un centru cardio-accelerator. Acesti centri functioneaza prin actiunea unor excitanti foarte variati. O mare importanta are in functia lor excitarea unor receptori din sinusul carotidian; excitarea se poate face, fie prin variatiile presiunii sangelui, fie prin variatia compozitiei lui chimice. Activitatea centrilor cardiaci bulbari se gaseste sub dependenta unor centri encefalici si in special a unor centri corticali.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.