Bumbacul

Trimis la data: 2003-01-02
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.12 / 10
Downloads: 19
Autor: Mirel onescu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 2038
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Bumbacul"
Bumbacul este o fibra naturala,polimerica,vegetala,recoltata de pe semintele plantei de bumbac. Polimerul natural care sta la baza fibrei este celuloza.Planta de bumbac prefera zonele de clima temperatasi calda,fiind necesare precipitatiile in perioada de crestere si abrenta acestora in perioada de recoltare.
"Bumbacul"
"Bumbacul"
Bumbacul face parte din famililia GROSSYPIUM.Exista mai multe soiuri de bumbac dintre care:

• Soiul HIRSUTUM (Lf=20-35mm)
• Soiul HERBACOM (Lf=17-26mm)
• Soiul BARBADENSIS (Lf=30-51mm)

"Bumbacul"
Bumbacul este materie prima de baza pentru industria textila. B. Recoltarea si obtinerea fibrei de bumbac. Fibrele de bumbac se obtin din capsulele plantei de bumbac,in care se afla 2-6 seminte de care sunt legate fibrele.Fibrele sunt prelungiri epidermice unicelulare ale semintelor.Dezvoltarea fibrelorare loc de la scuturarea florii pana la 60 zile.

"Bumbacul"
Pana la 20 zile de la caderea petalelor se dezvolta ovarul,devenind capsula.in interiorul ei se formeaza semintele acoperite cu fibre de bumbac , care au perete subtire numit perete primar.De la 20 pana la 60 de zile are loc maturizarea fibrei.Peretele primar se ingroasa,se formeaza peretele secundar prin depunerea de lamele concentrice de celuloza.

"Bumbacul"
La maturitate capsulele se deschid si bumbacul trebuie recoltat.
Recoltarea se poate face manual,mecanic sau pneumatic.
Dupa recoltare bumbacul este dus la statia de egrenare unde se efectuaeaza urmatoarele operatii:

"Bumbacul"
• Receptia=preluarea si inregistrarea cantitativa
• Sortarea=separarea in functie de anumite caracteristici
• Curatirea primara=eliminarea impuritatilor mari,vizibile care nu necesita operatii complexe de curatire
• Egrenarea=separarea semintelor de fibre
• Lintersarea=seperarea fibrelor foarte scurte numite linters
• Presarea si imbalotare=se preseaza in baloti de 150-200 kg care usureaza transportul si depozitarea

Balotii obtinuti sunt apoi trimisi spre filaturi unde sunt folositi ca materie prima.

C.Structura fibrei de bumbac

Fibra de bumbacmonocelulara si contine intre 90-92 % celuloza,uneori chiar 95-98 %.Celuloza este un polimer filiform macromolecular cu grad de polimerizare 3000.Catenele moleculare de celuloza sunt dispuse sub forma de retea formand microfibrile.

Microfibrilele formeaza fibrile care formeaza manunchiuri dispuse concentric, paralele cu axa longitudinala,putin rasucite in jurul acesteia (aprox 30`).Fibrilele formeaza lamele care intra in structura peretelui fibrei.Fibra este formata din perete la exterior si lumen la interior.
Peretele fibrei este alcatuit din:

-perete primar:contine cca 25 lamele,are o grosime de 0,5micrometri cu un continut de celuloza scazut.La exterior are cuticula care contine ceruri si pectide care insotesc celuloza,au rol protector si dau un caracter hidrofob.
-perete secundar:contine 20-45 lamele,la maturitete este de 10 ori mai gros decat peretele primar si este alcatuit aproape 100% din celuloza.
-lumenul:este un canal care strabate fibra si care reflecta gradul de maturitate.

Aspect la microscop

Bumbacul este usor de identificat la microscop.In sectiune longitudinala are forma de pamblica rasucita.Bumbacul mercerizat este cilindric avand usoare ondulatii.Bumbacul mort este plat.In sectiune transversala este alungit,indoit,curbat,cel mort are in interior un cerc iar cel mercerizat un punct.

D.Proprietatile fibrei de bumbac
Sunt determinate de gradul de maturitate.

1.Culoarea
Bumbacul are culoare alb galbuie,crem.Se albeste cu oxidanti sau prin mercerizare.

2.Luciul
Are luciu slab,in functie de soi si de tara de origine.Daca bumbacul este mercerizat luciul creste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.