Bunuri si servicii publice

Trimis la data: 2015-07-15 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: tunde_3 Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bunurile publice (public goods-E., offentliche Guter-G, kozjavak-M) sunt bunurile furnizate de administratie si de colectivitatile locale si care sunt disponibile simultan pentru toti cetatenii, in calitatea lor de cumparatori si/sau utilizatori. Consumul unui bun public de catre un individ nu reduce cantitatea totala disponibila a bunului respective.
Bunurile publice reprezinta o marfa sau un serviciu care oferit unui individ ramane disponibil si altor persoane, fara cheltuieli suplimentare.

Nevoile colective sunt cele care duc la existenta unor institutii publice capabile sa satisfaca trebuintele cetatenilor, oferindu-le bunurile materiale sau serviciile de care au nevoie (in natura sau bani) si pe care acestia nu si le pot procura prin mecanismul pietei.
Bunurile si serviciile publice pe care statul le ofera membrilor societatii se realizeaza prin actiuni cu caracter social, economic, de mentinere a ordinii interne, de protejare a mediului, de aparare nationala, de dezvoltare a relatiilor internationale sau aflate in proprietatea statului parcuri publice, retele stradale, porturile, monumentele, monumente naturale, cladirile proprietatea statului roman etc.

Pe langa bunurile private (care satisfac nevoile individuale) si bunurile publice pure (care satisfac nevoile colective), mai exista si o a treia categorie, denumita cvasipulbica (semipublica,bunuri publice impure sau bunuri publice mixte), care satisfac nevoile intermediare, care intruneste trasaturi ale ambelor categorii. Este vorba de acele nevoi care pot fi satisfacute fie pe seama bunurilor private, fie pe seama bunurilor publice.

Raportul dintre productia de bunuri si servicii publice, semipublice si private este cruciala pentru fiecare guvern si acest raport difera de la o tara la alta in functie de multitudinea de factori interni si externi, de la o etapa la alta a dezvoltarii acelei tari. Abundenta de bunuri si servicii colective este mai mare in statul in care economia este prospera si deci statul poseda resurse financiare publice abundente si invers, are loc o restrangere a bunurilor si serviciilor publice in coantumul absolute si cifre relative, atunci cand economia acelui tarii este in decline, iar finantele sunt precare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.