Bunurile comune ale sotilor - ca efect - Al casatoriei - teorie si practica judiciara

Trimis la data: 2014-02-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: elenasabina23
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In conceptia populara, cununiile sunt rupte din rai", Goethe considera a fi, inceputul si culmea oricarei culturi", Proudhon aprecia ca, casatoria este sacralitatea Justitiei, misterul viu al armoniei universale, forma data de insasi natura religiei speciei umane", opinie asemanatoare si cu cea formulata de G.Ibraileanu: ,,Casatoria isi are radacinile in pronfunzimile naturii si vietii sociale, o creatie a biologiei naturale si sociale".
Dictionarul de Dreptul familiei o defineste ca fiind, uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, realizata in conditiile prevazute de lege in scopul intemeierii unei familii", definitie ce concorda in general cu cele preconizate de majoritatea juristilor romani (M.B.Cantacuzino, Tr. Ionascu, T.R.Popescu, I.Albu, I.P.Filipescu). Juristii straini introduc si unele elemente proprii sistemului lor de Drept, in general legat si de conceptiile religioase.

J.Portalis de pilda definea casatoria ca fiind, societatea barbatului si a femeii care se unesc pentru a se perpetua, pentru a se ajuta si sprijini reciproc, pentru a suporta impreuna greutatile vietii si pentru a impartasi destinul lor comun" sau, intr-un sens mai strict, este, actul juridic prin care barbatul si femeia stabilesc intre ei o uniune pe care legea o prevede si care nu poate fi rupta dupa bunul plac", asa cum considerau M.Planiol, G.Ripert, A.Rouast.

Termenul de casatorie este utilizata acceptiunea Codului familiei in doua intelesuri: in sens de act juridic prin care viitori soti consimt sa se casatoreasca in conditiile si formele prevazute de lege si in intelesul de situatie juridica, adica de statut legal al sotilor.
Cuvantul, casatorie" mai este insa folosit si in alte doua intelesuri: in sens de institutie juridica a Dreptului familiei, adica de totalitate a normelor juridice ce reglementeaza atat actul juridic al casatoriei, cat si starea legala de casatorie si in intelesul de ceremonie ce are loc cu ocazia incheierii casatoriei.

In sistemul Dreptului nostru pozitiv, actul casatoriei este un act juridic bilateral prin care viitorii soti consimt in mod liber si pe deplin egali sa se supuna statutului legal al casatoriei. Ca atare actul casatoriei este numai izvorul juridic al starii de casatorie, necesar pentru dobandirea situatiei legale de persoana casatorita.

1. Consideratii generale.
De regula, casatoria da nastere intre soti si la raporturi patrimoniale care sunt opozabile si tertelor persoane. Dreptul comun nu este suficient insa pentru reglementarea acestor raporturi patrimoniale fiind necesara o reglementare speciala a acestor raporturi prin normele Dreptului familiei, viata in comun a sotilor, gospodaria lor comuna si cresterea copiilor impunand implinirea intereselor patrimoniale ale celor doi soti atat cu privire la drepturi, cat si obligatii.

Notiune de regim matrimonial desemneaza regimul juridic al bunurilor sotilor, cu alte cuvinte totalitatea normelor juridice ce reglementeaza relatiile dintre soti cu privire la bunurile lor.Regimurile matrimoniale se pot clasifica dupa mai multe criterii. Astfel, dupa izvorul lor, regimurile matrimoniale sunt legale, atunci cand sunt stabilite prin lege, sau contraventionale, atunci cand sunt stabilite prin conventie. Dupa structura lor, regimurile matrimoniale sunt de comunitate universala sau partiala de bunuri si de separatie. De asemenea exista regimuri matrimoniale electrice care imbina separatia de bunuri in timpul casatoriei cu principiul comunitar care se manifesta la desfacerea acesteia.

Regimurile matrimoniale pot fi imuabile sau muabil, dupa cum se pot modifica sau nu in timpul casatoriei.In ce priveste finalitatea raporturilor matrimoniale intre soti, masa de bunuri ce constituie comunitatea de bunuri a sotilor este destinata realizarii sarcinilor casatoriei. Regimul matrimonial reglementeaza atat comunitatea de bunuri, cat si bunurile proprii fiecarui sot, ceea ce inseamna ca raporturile matrimoniale sunt subordonate raporturilor personale ce decurg din casatorie in vederea desavarsirii acesteia ca uniune de persoane intemeiata pe prietenie si afectiune reciproca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.