Bunurile proprii ale sotilor si dovada acestora

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Enumerarea categoriilor de bunuri proprii este limitativa, nemaiputandu-se adauga pe linie verticala alte categorii la cele enumerate de art. 31 C.fam. Pe linie orizontala insa, in cadrul fiecarei categorii in parte, exista posibilitatea extinderii sau a restrangerii sferei bunurilor la care legiuitorul face referire.Cele doua categorii mari, bunuri comune si proprii, nu trebuie considerate ca delimitate ireversibil, caci, in anumite imprejurari, bunurile comune pot deveni proprii, ca, bunaoara, prin impartirea lor in timpul casatoriei. Caracterul de bunuri proprii sau comune poate fi schimbat retroactiv, ca in cazul declararii mortii unuia din soti si a rectificarii ulterioare a datei acesteia sau chiar a anularii hotararii declarative de moarte.

A. Categoriile bunurilor proprii

a) Bunurile dobandite inainte de casatorie
Fata de prevederile art. 30 C.fam., potrivit carora sunt considerate bunuri comune cele dobandite in timpul casatoriei, categoria bunurilor prevazute in art. 31 lit. a) C.fam. se intelege a fi formata din bunuri proprii, chiar daca legea nu ar fi prevazut in mod expres acesta. Pe linia aceluiasi rationament, sunt bunuri proprii si cele dobandite dupa desfacerea sau incetarea casatoriei, desi textul art. 31 C.fam. nu se refera la ele. Chiar daca bunurile au fost dobandite inainte de casatorie sau dupa desfacerea acesteia de catre soti impreuna, ele se califica tot ca proprii, dreptul sotilor asupra lor fiind acela de proprietate comuna pe cote-parti, si nu in devalmasie.
b) Bunurile dobandite prin mostenire, legat sau donatie
Ratiunea pentru care legiuitorul a inteles sa confere acestei categorii de bunuri caracterul de bunuri proprii este, in cazul mostenirii legale, legatura de rudenie sau de casatorie dintre mostenitor si cel care lasa mostenirea, imrejurare strict personala, iar in cazul legatelor sau al donatiilor, caracterul lor intuitu personae, ele fiind efectuate in considerarea persoanei gratificate.

De mentionat ca, atunci cand legiuitorul vorbeste de bunuri dobandite prin mostenire, se refera la mostenirea legala, iar atunci cand vorbeste de legate se refera atat la legatele universale, cat si la cele cu titlu universal sau cu titlu particular, adica la mostenirea testamentara. Bunurile primite prin donatie sunt proprii, indiferent daca este vorba de donatie directa, indirecta sau deghizata ori de dar manual. Donatiile facute de un sot celuilalt pot avea ca obiect numai bunuri proprii, nu si comune, caci altfel s-ar micsora comunitatea de bunuri, ceea ce este inadmisibil potrivit art. 30 alin. (2) C.fam.

In cazul liberalitatilor cu sarcini, acestea avind partial carater oneros, bunul donat sau testat - s-a spus - va fi bun propriu, exceptat de la comunitate, dar numai in limita diferentei dintre emolumentul sarcinii si valoarea bunului. In privinta darurilor de nunta, in practica judiciara s-a decis ca ele urmeaza a fi considerate bunuri comune ale sotilor, cu motivarea ca sunt dobandite in timpul casatoriei, iar scopul lor este acela de a constitui un patrimoniu comun, necesar sotilor, la inceputul casatoriei. In doctrina s-a exprimat si parerea contrara, in sensul ca bunurile donate, indiferent de momentul primirii lor, trebuie considerate bunuri proprii, daca dispunatorul nu a prevazut ca ele vor fi comune.

In cazul donatiilor efectuate prin inscris autentic sau al legatelor din cuprinsul unui testament, vointa dispunatorului - data fiind forma solemna a actului - va fi cea care va stabili si natura de bun comun sau propriu.
c) Bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii

Caracterul de bunuri proprii este conferit acestor doua categorii de bunuri de afectatiunea lor - uzul personal al unuia sau altuia dintre soti. O definitie legala a acestor doua categorii de bunuri nu este data, dupa cum legea nu cuprinde nici vreo enumerare exemplificativa.
c.1.- Bunurile de uz personal. Pentru a fi considerate proprii, bunurile de uz personal trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-bunul sa fie dobandit de unul dintre soti. Se poate intampla ca bunul sa apartina unuia dintre soti, dar sa fie folosit de celalalt, situatie in care bunul poate fi considerat aparent ca fiind propriu al aceluia care-l foloseste. Bunaoara, obiectele de imbracaminte feminina mostenita de sot, dar folosite de sotia acestuia, nu vor putea fi considerate ca bunuri proprii ale sotiei, ci vor fi bunuri proprii ale sotului in temeiul art.31 lit.b) C.fam.

-bunul va fi considerat propriu al celui care-l foloseste. Indiferent de modul de dobandire, in afara de cazul in care modul de dobandire il aseaza intr-o alta categorie din cele enumerate, bunul va fi propriu chiar daca a fost procurat cu mijloace comune. Daca unul dintre soti a contribuit cu munca sa la achizitionarea unui bun propriu al celuilalt sot, el are impotriva acestuia din urma un drept de creanta fundamentat pe imbogatirea fara just temei.

-bunul trebuie sa aiba destinatia uzului personal si sa fie efectiv folosit de unul dintre soti. Singura, destinatia dupa natura bunului nu este suficienta pentru calificarea acestuia ca propriu, fiind necesara si folosinta efectiva a bunului de catre unul dintre soti.

Obiectele de lux, datorita valorii lor mari, nu sunt considerate bunuri proprii chiar daca indeplinesc toate conditiile aratate mai sus. Nu trebuie insa sa accentuam excesiv caracterul de bunuri comune al bijuteriilor, considerate obiecte de lux cu o valoare deosebita, intrucit socotim ca acestea chiar daca au fost facute cadou la nunta nu pot fi bunuri comune "destinate sa formeze inceputul patrimoniului comun al sotilor", ele vor fi considerate bunuri proprii ale celui gratificat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.