Bursa cerealelor

Trimis la data: 2004-05-29 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1201
Autor: Andrei-Narcis Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Bursa cerealelor"Deşi bursa din Chicago reflectă în mare măsură raportul cerere-ofertă de pe piaţa americană, având în vedere poziţia S.U.A. de cel mai mare exportator de cereale, preţurile de la bursa din Chicago sunt considerate preţuri internaţionale şi reprezintă principalul barometru al evoluţiei pieţei internaţionale a cerealelor.

Restricţionată de sistemul preţurilor agricole ale CEE, bursa de cereale din Londra şi-a pierdut în ultimul deceniu din importanţă, în prezent având mai ales o semnificaţie regională.

La bursa din Chicago activitatea se desfăşoară timp de 5 zile pe săptămână, între orele 9.30 şi 13.15. Unitatea tranzacţională este lotul de 5.000 de busheli. Greutatea unui bushel este diferită, în funcţie de natura cerealelor: 1 bushel este egal cu 27,22 kg în cazul grâului, 25,40 kg în cazul porumbului şi 14,52 kg în cazul ovăzului. Cotaţiile sunt exprimate în cenţi/bushel, FOB Chicago.

Bursele de cereale au un rol important în stabilirea preţurilor internaţionale ale acestor produse vitale pentru omenire. Cerealele comercializate la bursă se împart în două mari grupe: cele folosite direct pentru alimentaţia omului, precum grâul, şi cele folosite pentru furajarea animalelor (porumbul, ovăzul).

Ca urmare creşterea nivelului de trai şi a influenţei civilizaţiei europene şi nord-americane, în ultimele decenii s-au semnalat două tendinţe majore, cu efecte directe asupra cererii pentru cereale în primul rând, ţările asociate, în care orezul constituie dieta de bază, au tendinţa de a consuma în tot mai mare măsură produse de panificaţie şi carne. Având în vedere populaţia numeroase din aceste ţări, tendinţa menţionată determină o creştere simţitoare a cererii pentru grâu şi porumb.

În al doilea rând, în întreaga lume a sporit consumul de carne, ceea ce a avut drept consecinţă creşterea accelerată a cererii pentru cerealele furajere. Deoarece animalele sunt mari consumatori de cereale, dar nu furnizează în aceeaşi măsură proteine, există serioase semne de întrebare dacă oferta viitoare de cereale poate fi suficientă pentru a fi folosită nu pentru hrana directă a populaţiei, ci pentru creşterea animalelor.

Adăugând la aceste două tendinţe majorarea generală a cererii de cereale ca urmare a sporului populaţiei, iar pe de altă parte fluctuaţiile mari ale recoltelor în unele zone mari producătoare ca urmare a condiţiilor meteorologice, se înţelege de ce în ultimii ani piaţa internaţională şi bursele de cereale au cunoscut frecvente momente de tensiune.

Cerealele sunt cultivate peste tot în lume, dar ţările exportatoare sunt relativ puţine: primul şi departe cel mai important exportator sunt S.U.A., urmate de Canada, Australia, Argentina şi Franţa. Pe ansamblu însă, Piaţa Comună prezintă o balanţă în cereale deficitară, importurile sale de grâu tare, porumb şi soia depăşind exporturile de grâu moale şi făină. Japonia este, de asemenea un importator de mari cantităţi de cereale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.