Bursa de Valori

Trimis la data: 2005-05-23 Materia: Economie Nivel: Gimnaziu Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 5888
Autor: Mihai Sergiu Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bursa de Valori - Inceputurile pietelor bursiere de marfuri si valori in tara noastra pot fi situate pe la mijlocul secolului trecut. Primele incercari s-au facut in anul 1839, fara a se solda cu rezultate. Un an mai tarziu, in 1840, a fost promulgat si pus in aplicare Codicele de Comert al Tarii Romanesti , extins, din 1864, si in Moldova. Bursa de Valori

Bursa de Valori - Acest cod de comert, trades dupa codul francez din 1807, consacra un titlu special pentru bursele de comert, mijlocitorii de schimb si samsarii. Opiata libera pentru valori, efecte si valuta exista prin 1860, bancherii si negustorii facand tranzactii la Hanul cu Tei, la cursuri orientate dupa informatiile venite din Constantinopol si marile centre occidentale.

Bursa de Valori - Odata cu Legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri, din 1 Iunie 1881, se poate insa vorbi insa despre o organizare mai temeinica a burselor din vechiul regat. Aceasta lege, modificata in 1886 a fost aplicata pana in 1904, cand a fost inlocuita cu Legea asupra burselor de comert, modificata ulterior In 1905, 1913, 1918, 1921).

Legea din 1881 – compilata si tradusa dupe legislatia franceza – se referee atat la bursele de valori cat si la cele de marfuri. Conform prevederilor ei, bursele se infiintau prin Decret Regal, la propunerea Ministerului Agriculturii si Comertului si numai in orase in care camerele de comert si industrie dispuneau de mijloace suficiente pentru intretinerea localului si a personalului lor. In bursa erau admise, in principal, urmatoarele operatiuni:

-targul (negocierea) efectelor publice si private;
-targul actiunilor diverselor societati agricole, industyriale si comerciale;
-targul scrisurilor funciare rurale sau urbane si al tuturor hartiilor negociabile;
-vanzarea materiilor metalice, a monedelor, a tot felul de marfuri;
-inchirierea vaselor de transport, pe uscat si pe apa;
-diverse tranzactii relative la comertulo continental si maritime, interior si exterior, asigurarile de tot felul etc.

Deschiderea Bursei din Bucuresti a avut loc la 1 Decembrie 1882, iar peste o saptamana a aparut si cota bursei, publicata in Monitorul Oficial. Volumul tranzactiilor era insa redus, iar cota oficiala dispare in cateva zile, deoarece samsarii, intermediarii si unele banci preferau sa lucreze in afara cotei, direct cu clientii. Ca atare, in ziare se publica, pe langa cota oficiala, la care se faceau putine tranzactii, si rubrica “Piata Bucuresti”, respective cursurile de pe piata libera.

In provincie functionau burse la Iasi, Galati si Braila, care publicau operatiunile de cereale si schimb valutar efectele se negociau in numar redus doar la bursa de la Iasi, care insa, in 1883 isi inchide portile La Bucuresti operatiunile mergeau greu iar in Noiembrie 1883 se constata imposibilitatea lichidarilor – primul crash de la noi. Desi cota oficiala reapare in 1883, bursa va ramane pana in 1904, mai degraba o fictiune decat o piata autentica. Oincercare de amendare a legii, in 1886 vizand in principal sindicalizarea agentilor de schimb nu a avut efectul scontat pe planul activizarii bursei.

Legea asupra burselor de comert din 9 Mai 1904 aduce o noua organizare a burselor de comert in vechiul regat, organizare a carei necessitate a fost determinate de rezultatele putin satisfacatoare ale legii din 1881. La baza reformei burselor de comert din 1904 afost pus principiul libertatii tranzactiunilor in materie de bursa, Pentru aplicarea lui a fost creat in cadrul bursei un organ nou, pe langa cel al mijlocitorilor oficiali, si anume, corporatiunea bursei .

Daca in baza legii din 1881 operatiunile de bursa nu puteau fi facute direct ci numai prin intermediul mijlocitorilor oficiali, prin legea din 1904 se acorda dreptul de a efectua asemenea operatiuni direct intre ei membrilor operatiunii bursei, insa doar pentru operatiunile pe cont propriu, nu si pentru cel de intermediere (numite, dupa modelul francez, curtaj). Acestea din urma au ramas in continuare in monopolul mijlocitorilor oficiali, atat in ceea ce priveste negocierea valorilor, cat si in ce priveste tranzactiile in marfuri.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.