Bursa de valori

Trimis la data: 2015-07-15 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: tunde_3 Dimensiune: 36kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Privind in mod global bursa este un loc de intalnire unde vanzatorii si cumparatorii de marfuri sau hartii de valoare fac tranzactii, fixeaza pretul acestora, stabilesc modalitati de vanzare-cumparare a obiectului tranzactiei.
Bursa este o piata pe care se ofera si se desfac dupa o procedura speciala, marfuri sau valori mobiliare.
Denumirea de bursa provine de la familia venetiana "Della Borsa", care la sfarsitul secolului al XIV-lea a infiintat la Bruges, in Flandra (Belgia de azi) un loc unde se negociau diferite valori. Marfuri, inclusive aur, argint, platina, precum si hartii de valoare.

Bursa reprezinta o organizatie infiintata pe baza de lege si supravegheata de stat cu scopul incheierii de tranzactii fara prezentarea, predarea si plata concomitenta a obiectului tranzactiei. Deci bursa mijloceste schimbul de valori fara ca acestea sa fie prezentate de vanzator si examinate de cumparator.
Bursele de valori se infiinteaza ca institutii publice prin decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si in cadrul lor se pot incheia tranzactii cu valori mobiliare:actiuni, obligatiuni precum si instrumente financiare derivate sau orice alte titluri de credite incadrate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in aceasta categorie. Bursele de valori sunt investite cu personalitate juridica putand primi donatii si subventii.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va decide infiintarea unei astfel de burse de valori numai dupa ce minim 5 societati de valori mobiliare au solicitat si primit autorizatia de negociere in bursa. Prin decizia de infintare se va stabili totodata si sediul bursei de valori, se atribuie locul unde aceasta va functiona, se fixeaza termenele pentru formarea organelor de conducere si administrare si este numit comisarul general al bursei de valori. Deciziile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare de infiintare a burselor de valori se publica in Monitorul Oficial.

Bursa reuneste intr-un local propriu si in mod permanent pe reprezentantii comertului, ai bancilor si alte persoane particulare care lucreaza fie in numele unor firme fie pe cont propriu.
In functie de varietatea tranzactiilor pe care le mijlocesc, bursele pot fi generale si specializate. In cadrul burselor generale se tranzactioneaza o gama variata de marfuri si hartii de valoare. Bursele specializate mijlocesc tranzactii numai cu marfuri sau numai cu hartii de valoare. Dupa obiectul tranzactiilor se disting:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.