Bursa de valori

Trimis la data: 2014-03-31 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandra_16d Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bursa-poate fi definita ca o asociatie organizatorica a comerciantilor, industriasilor, agricultorilor, armatorilor, ag.de asig.soc., etc. in vederea negocieri val.publice si private pe piata capitalului.
Bursele de valori sunt piete special org.de catre stat sau asociati particulare in cadrul carora se incheie tranzacti de valori mobiliare cum ar fi:actiuni,obligatiuni,titluri de tezaur,titluri de renta. Negocierile in cadrul burselor se desfasoara intr-un anumit loc,in zile si la orele fixate potrivit unui program de lucru. In cadrul burselor partile contractante incheie tranzactile prin intermediul ag.de schimb(brokeri,curtieri)

Rolul si importanta acestor structuri organizatorice a crescut foarte mult in ultimul timp datorita unui complex de factori intre care mentionam:
- bursa constituie piata principala pe care se intalneste cerea si ofeta de capital intr-un echilibru asigurat de legile liberei concurente
- tranzactile in cadrul burselor se incheie pe baza reglementarilor bine det.si a unor uzante reguli cun.ce sporeste increderea si siguranta vanz.si cumparatorilor.

-cotatile ce se stab.in cadrul burselor influenteaza preturile si cursurile de schimb pt.operat.din afara pietei bursiere
-bursa constituie locul unde se concentreaza cel mai mare volum de inf.cu caracter ec.,finan.si chiar politic
-fondurile de investiti si capitalurile sunt orientate pe piata bursiera spre dom.cu cel mai inalt grad de eficienta
-ofera posibilitatea schimbari titlurilor in lichiditati in orice moment
-contactele pt.operat.negociate la bursa se intocmesc pe baza unor formulare tip cu val.de acte juridice adica opozabile in instanta.

Regimul juridic al burselor- reglementeaza forma sub care aceste instit.se org.intr-o tara sau alta fie sub forma de soc.pe act.,fie ca asoc.comerciale sunt si state in care bursele functioneaza ca sectoare de sine statatoare in cadrul camerelor de comert si industrie.
Actul de baza pe care trebuie sa il intocmeasca o bursa la infiintare este statutul bursei,acesta este regulamentul care consemneaza toate obligatile,drepturile,cerintele si orice cond.de funct.a bursei. Ca spre ex:

-obiectul negocierilor care se efectueaza in cadrul bursei
-drepturile si obligatile participantilor
-modalitatile de admitere a membrilor asociati
-atributile adunari generale
-finantarea burselor
-regulamentul de organizare a departamentelor functionale
-regulamentul de conduita, etc.
Formele organizatorice ale burselor-potrivit practicilor internationale indiferent de forma sub care este org.bursa de valori,acestea se pot grupa in 2 mari categ:

-burse de stat
-burse particulare
Bursa de stat-este org.si reglem.prin lege speciala si aceasta forma de org.se regaseste in tarile cu drept latin,acestora li se mai spune burse napoleniene.In cadrul acestor burse statul este reprez.printr-un comisar al Guv.ce este delegat in conducerea bursei.Ag.bursieri din cadrul acestora sunt in general functionari publici.Bursele particulare-sunt asociati intre pers.fizice si pers.juridice create in cond.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.