Bursa universala marfuri a Moldovei

Trimis la data: 2013-07-11 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bursa Universala de Marfuri a Moldovei este o institutie care organizeaza comertul de bursa pe baza de standarde sau mostre de marfuri, efectuat in sala de licitatii in cadrul sesiunilor bursiere deschise (licitatii cu strigare sau cu ciocanul), care au loc zilnic, incepand cu orele 11.00, conform regulilor de bursa. La BUMM pot fi tranzactionate toate tipurile de marfa, cu exceptia imobilelor, drepturilor patrimoniale si a obiectelor de proprietate intelectuala.

Bursa Universala de Marfuri a Moldovei SRL a fost creata de catre 15 fondatori - persoane juridice, fiind inregistrata, in conformitate cu legislatia in vigoare a RM, la 23 august 2002. Capitalul statutar al Bursei constituie 1 005 mii lei. In prezent Bursa intruneste 20 de membri. Organul suprem de conducere este Adunarea Generala a Asociatilor si Membrilor Bursei, de competenta careia tine atat aprobarea regulilor bursiere, cooptarea noilor membri etc., cat si alegerea Comitetului de bursa si a organului executiv.

Bursa este independenta si autogestionanta, dar conlucreaza permanent cu organele legislative si executive ale RM, institutiile publice abilitate, numerosi parteneri de afaceri din tara si de peste hotare.
Primele tranzactii in cadrul BUMM au fost efectuate la 30 septembrie 2002, pentru ce anterior au fost aprobate Regulile provizorii si un sir de regulamente interne. Evolutia cadrului normativ este inca in proces, diverse proiecte fiind discutate in cadrul comitetelor de bursa, cu aprobarea lor ulterioara de catre organele respective de conducere.

In scurt timp dupa formare, BUMM s-a afirmat ca o institutie viabila, de perspectiva. Cifra de afaceri se apropie de 130 mil. lei, pe arena bursiera au fost expuse peste 5,6 mii loturi de marfa fizica, dintre care peste 4,7 mii loturi s-au soldat cu incheierea tranzactiilor.
Ce este important, in permanenta are pozitii deschise. Se extinde numarul brokerilor, al clientilor, geografia tranzactiilor, sortimentul marfurilor.

Aparitia bursei de marfuri a fost dictata de reformele economice ce au loc in Republica Moldova, modificarea relatiilor economice si stabilirea unor relatii bazate pe principii de piata precum si de necesitatea existentei unui mecanism ce ar permite crearea conditiilor necesare pentru interactiunea cererii si ofertei si determinarea preturilor de piata pentru diferite categorii de marfa. Tranzactiile bursiere au la baza principii echitabile de organizare a licitatiilor bursiere, dand posibilitate tuturor doritorilor sa-si expuna cererile si ofertele in conditii egale de piata.

Mentionam faptul ca mecanismul bursier asigura accesul tuturor agentilor economici la cererile la cumparare si ofertele la vanzare plasate. Problematica crearii unei burse de marfuri in Republica Moldova a fost destul de activ studiata pe parcursul anilor 1999-2002, apelindu-se la o anumita etapa la ajutorul specialistilor bursieri din tarile vecine Romania si Ukraina. Se preconiza chiar si creare la Chisinau a unei filiale a Bursei de Marfuri din Bucuresti.

In cele din urma s-a ajuns la concluzia de a crea bursa de marfuri cu aportul specilistilor autohtoni in domeniu, fiind implicati in calitate de fondatori doar companii autohtone. Tinand cont de necesiatatea evidenta a aparitiei bursei de marfuri si importanta acesteea in sporirea transparentei econmiei nationale, principalul promotor al procesului dat a fost Guvernul Republicii Moldova, care la 9 iulie 2002 aproba Hotararea nr. 899 "Cu privire la stimularea comertului bursier".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.