Burse internationale de valori si marfuri

Trimis la data: 2005-06-10 Materia: Diverse Nivel: Gimnaziu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 3111
Autor: Costin Sabina Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursă reprezintă o alocaţie, iar din punct de vedere etimologic această denumire provine din grecesc “bursa” semnificând săculeţ cu bani.

Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursă reprezintă o alocaţie, iar din punct de vedere etimologic această denumire provine din grecesc “bursa” semnificând săculeţ cu bani.

Din punct de vedere economic, bursa reprezintă o piaţă unde au loc tranzacţii bursiere după o anumită procedură reglementată.Schimburile, tranzacţiile se cunosc din cele mai vechi timpuri şi se efectuau, la început, sub formă de troc. Ulterior, regele Lidiei din Asia Mică a înlocuit trocul tradiţional printr-un schimb de mărfuri contra unor piese din argint şi aur.

În Mesopotamia apare pentru prima dată sistemul de împrumut cu dobândă, la care apelau cei ce doreau să dezvolte o activitate comercială.Câteva secole mai târziu, în Roma antică, apare categoria de publicani reprezentând comercianţii abilitaţi de către senat ce aveau exclusivitate în colectarea impozitelor, aprovizionarea armatei, etc. Aceştia întemeiau societăţi în comandită pe acţiuni numite societăţi publicanorum, iar acţiunile acestor societăţi se negociau în bazilici construite special în acest scop. Cei ce se ocupau de vânzarea acestor acţiuni se numeau argentari.

La aproximativ 1000 de ani după prăbuşirea Imperiului Roman, această activitate de schimb apare la genovezi şi la armatorii şi comercianţii veneţieni care, pe durata unei călătorii, constituiau societăţi pe acţiuni ce se dizolvau la sfârşit prin separarea părţilor cu care fiecare a contribuit.

Începând cu secolul XIV, în Franţa, printr-o ordonanţă a lui Filip cel Frumos este dată prima reglementare cu privire la schimbul organizat într-un anumit loc bine stabilit, schimbul realizându-se prin negocieri pe Podul cel Mare.
Tot în secolul 14, la Brouge negustorii veniţi din îndepărtatele Indii îşi negociau mărfurile într-un han la familiei Van der Boursen care avea pe frontispiciu 3 săculeţi, de unde şi denumirea de “bursă”.

În continuare, dezvoltarea activităţii economice a determinat apariţia în 1792 a primei burse în America la New York unde se negociau acţiuni ce se derulau sub un platan în faţa unei clădiri din Wall Street.
În mai 1792 se semnează documentul “Barter Wood Agreement”.
În 1848 apare Bursa de la Chicago la intersecţia celor două mari drumuri ce întretăiau America.

În 1920 - 1930 este dată prima lege privind organizarea burselor.
1929 – Legea Madgearu definea bursa ca o “instituţie publică creată cu scopul de a reuni comercianţi sau negustori, industriaşi sau producători, armatori şi asiguratori în vederea negocierii valorilor publice şi private, monedelor, devizelor, mărfurilor, închirierii vapoarelor şi acoperirii riscurilor de orice fel”.

Începând cu 1949, însă, bursele au fost desfiinţate până după 1990.
În 1991 s-a permis înfiinţarea de burse de mărfuri ca societăţi pe acţiuni, iar o dată cu Legea nr. 52/1994 a fost reglementată piaţa bursieră cu componenta ei cea mai activă - piaţa de capital.

Legea 129/2000 reglementează expres bursele de mărfuri.
Ca urmare a analizelor întreprinse de numeroşi specialişti în domeniu, s-a demonstrat că bursa este piaţa cea mai dezvoltată ce poate fi reglementată şi permanent perfecţionată.

Dinamismul vieţii economice a demonstrat că însuşi conceptul de bursă este într-o permanentă dezvoltare.Cea mai sugestivă definiţie dată bursei este cea a lui Fernand Brendel – “Bursa este ultimul etaj al unei pieţe care nu se mai închide şi care cuprinde şi domină întreaga activitate economică”.

PREMISELE APARIŢIEI PIEŢEI BURSIERE
Concentrarea tranzacţiilor - s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, în locuri uşor accesibile şi care să permită realizarea unui volum cât mai mare de tranzacţii, trecând prin fazele de târguri, centre industriale, etc.
Necesitatea apariţiei şi dezvoltării normelor imperative ce au reglementat această piaţă.

Încă din Roma antică exista un document numit “colegium mercantorum” ce reglementa desfăşurarea acestor tranzacţii.
În 1771, în timpul Mariei Tereza, este dată prima reglementare în materie de burse, cu referire la bursele de valori.
Acest cadru legal permite dezvoltarea instituţiei ca atare.
3.Demateralizarea schimbului - tranzacţiile se fac cu simboluri ce simbolizează o anumită mafă, iar unitatea de măsură este contractul.
Comerţul cu bunuri viitoare – se dezvoltă ca urmare a diferenţei de timp datorată transportului sau sezonalităţii producţiei în raport cu consumul.â
Tranzacţionarea efectelor de comerţ (warantul, trata, cambia, conosamentul, etc.).

CARACTERISTICILE BURSEI CA PIAŢĂ
Existenţa bursei este condiţionată de existenţa pieţei, ca atare, guvernată de cerinţele de concurenţă liberă. Această concurenţă apare numai dacă piaţa permite manifestarea unei oferte suficient de largi ca volum şi structură, iar cererea să fie solvabilă şi purtătoare de lichidităţi.
Din confruntarea cererii cu oferta se formează cotaţiile bursiere, raport care trebuie să se manifeste liber, neviciat şi care devine informaţie primară în lumea afacerilor.

În bursă se tranzacţionează mărfuri cu un anumit specific sau valori mobiliare care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
să fie fungibile, adică uşor de schimbat (mărfurile în vrac - orz, ovăz);
să fie uşor standardizabile.

Bursa este o piaţă simbolică – unitatea de măsură în tranzacţii este reprezentată de contract.Bursa este o piaţă caracteristică datorită nivelului mare al tranzacţiilor realizate, dar şi al cotaţiilor rezultate.
Bursa este o piaţă organizată, reglementată – aceasta trebuie să asigure o totală transparenţă a tranzacţiilor, a informaţiilor pentru participanţii la tranzacţii, să asigure garanţii că afacerea este corectă şi nu a afectat clientul sub nici o formă, fapt ce impune un anumit prestigiu în lumea afacerilor. Însuşi regulamentele de tranzacţionare sunt elementele ce conferă pieţei bursiere caracterul de piaţă organizată.

Cele mai importante burse sunt - pe domenii de activitate:
metale: Londra – “London Metallic Exchange” (cupru rafinat, cositor, plumb, zinc, aluminiu, nichel, argint); New York – “Commodities Exchange” – COMEX (cupru, plumb, zinc, argint, mercur); Phenan (cositor);
cereale: Chicago – “Chicago Board of Trade” (grâu, porumb, ovăz); Londra – “Asociaţia de Comerţ pentru cereale şi furaje” – GAFTA; Bangkok;
cauciuc natural: Kuala Lumpur (15 sortimente de cauciuc natural); Singapore;

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.