CANCERUL

Trimis la data: 2004-10-05 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Liza Damian Dimensiune: 212kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prezenta unuia dintre semnele de alarma nu înseamna automat ca aveti cancer, dar reprezinta un motiv serios sa va prezentati la medic pentru control. Valoarea lor este aceea ca pot ajuta la depistarea PRECOCE a cancerului, deci cresc mult sansele de vindecare.

Si scaderea în greutate poate indica prezenta unui cancer, dar de obicei este vorba de un cancer avansat.80% din cancere sunt prevenibile prin schimbari în modul de viata. 35% DIN CANCERE POT FI PREVENITE PRIN DIETĂ, SI ÎNCĂ 30% PRIN A NU FUMA.


Legatura dintre cancer si dieta.
Este vorba de 14 recomandari pentru prevenirea cancerului prin dieta, extrase din Raportul "Alimentatie, nutritie si prevenirea cancerului: o perspectiva globala", bazat pe analiza a peste 4500 de studii stiintifice de un grup de 150 de specialisti din întreaga lume. Ele reprezinta cel mai valoros pachet de recomandari ce pot fi oferite la ora actuala pentru reducerea riscului de cancer.
 
Recomandari dietetice pentru prevenirea cancerului
 1. Adoptati o dieta predominant vegetala, care sa contina o varietate de fructe, leguminoase si cât mai putine alimente amidonoase rafinate.
 2. Evitati surplusul sau deficitul ponderal, si limitati câstigul ponderal în timpul perioadei de adult la mai putin de 5 kg.
 3. Daca profesiunea nu va solicita fizic, efectuati zilnic o plimbare în pas vioi de aproximativ o ora (sau o alta activitate similara). De asemenea, acumulati cel putin o ora de exercitiu fizic viguros pe saptamâna.
 
4. Consumaai 400-800 g (sau 5 sau mai multe portii) pe zi dintr-o varietate de legume, verdeturi si fructe, pe tot parcursul anului.
 5. Consumati 600-800 g (sau cel putin 7 portii) pe zi dintr-o varietate de cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, soia, mazare, etc.), radacinoase si cartofi. Obisnuiti-vp sa preferati alimentele prelucrate si procesate câtmai putin. Limitati consumul de zahar rafinat.
 
6. Nu se recomanda consumul de alcool.
 7. Nu se va consuma sau cel putin se va limita consumul de carne rosie la maximum 80 g pe zi. Aceasta este de preferat sa fie înlocuita cu carne de peste, pasare, si alte animale nedomestice.
 8. Se va limita consumul de alimente grase, în special a celor de origine animala. În ce priveste uleiurile vegetale, acestea se vor folosi în cantitati modeste.
 
9. Se va limita consumul de alimente sarate si se va reduce sarea folosita la gatit si cea adaugata la masa. Sevor folosi mirodenii si condimente vegetale pentru asezonarea alimentelor.  10. Nu folositi alimente care, ca urmare a pastrarii timp îndelungat la temperatura camerei, sunt expuse contaminarii cu micotoxine (prin mucegaire).
 11. Pentru conservarea alimentelor alterabile cumparate sau pregatite acasa se va folosi refrigerarea, congelarea si alte metode adecvate.
 12. Atunci când nivelurile aditivilor, substantelor contaminante si a altor reziduuri sunt reglementate cu atentie,prezenta lor în alimente sau bauturi nu produce daune sanatatii. În schimb, folosirea improprie a acestor substante sau lipsa reglementarilor în domeniu pot primejdui sanatatea, lucru valabil cu deosebire în tarile în curs de dezvoltare.
 
13. Nu folositi alimente fripte sau arse. Cei care consuma carne sau peste vor trebui sa evite arderea sucurilorcarnii care se produce în timpul frigerii, precum si prajirea. Urmatoarele alimente vor fi consumate numaiocazional: carne si peste fripte pe flacara directa; carne afumata si pastrama; muraturi.
14. Pentru cei care respecta recomandarile prezentate aici, suplimentele dietetice sunt probabil ne-necesare siposibil ineficiente pentru reducerea riscului de cancer. Tutun: nu fumati si nu mestecati tutun.

Nu exista o definitie simpla şi exacta a cancerului. Etimologia cuvantului provine din limba greaca KARKINOS, ceea ce inseamna crustaceu. In general termenul de cancer se refera la un grup de afectiuni caracterizate prin cresterea anormala şi necontrolata a unei sau unui grup de celule, care invadeaza tesuturile inconjuratoare şi care se pot imprastia (metastaza) la distanta de tesutul sau organul în care s-au format.

Cancer - termen generic folosit pentru neoplasmele maligne; neoplasmul este o proliferare necontrolata a unei/unui grup de celule care invadeaza tesuturile din jur si din care pot pleca celule care sa formeze noi colonii in alt loc din organism (metastaze).

Pentru medic cuvantul cancer inseamna evolutia unei tumori care distruge local şi la distanta organele sanatoase ale individului atins de aceasta boala. Pentru histolog sau anatomopatolog, cancerul reprezintă tesut de neoformatie care infiltreaza structurile sanatoase din care s-a dezvoltat. Pentru biolog inseamna o modificare a sistemelor de reglare a cresterii şi diferentierii celulelor normale care devine periculoasa pentru restul celulelor.

Cancerul este rezultatul multiplicării dezordonate a celulelor. Putem înţelege acest lucru, cercetând procesele care au loc în celulele sănătoase. Corpul uman este alcătuit din diferite ţesuturi fiecare din ele fiind formate din milioane de celule. Acestea sunt dispuse într-o manieră ordonată, fiecare ţesut în parte având propria sa structură şi arhitectură celulară. Ele se supun unor reguli generale care permit funcţionarea normală a întregului, adică a organismului.

Diviziunea celulară
În unele ţesuturi, celulele se pierd în mod constant din cauza uzurii generale, fiind înlocuite printr-un proces de diviziune celulară. În ţesuturile normale,diviziunea şi moartea celulară sunt controlate prin mecanisme specifice.

Celulele canceroase se divid într-un mod necontrolat, numărul lor crescând până când formează o tumoră ce devine vizibilă clinic. Pe lângă înmulţirea extrem de rapidă, celule canceroase sunt incapabile să se organizeze într-un mod adecvat, iar masa de ţesut care ia naştere nu are caracteristicile unui ţesut normal.

Benign sau malign
Nu toate tumorile sunt cancerose. Deşi celulele unei tumori se înmulţesc într-un mod necontrolat, ele pot fi benigne sau maligne. Cele benigne pot avea aproape aspectul unui ţesut normal, atunci când sunt privite la microscop. Acestea cresc şi comprimă sau deplasează ţesuturile învecinate, dar nu le invadează.

Tumorile benigne de mărimi mai reduse nu dau simptomatologie şi pot fi neglijate; cele mai mari se îndepărtează, de preferat după ce diagnosticul de benignitate a fost stabilit.

Celulele tumorii maligne (celulele canceroase) se înmulţesc în interiorul unui ţesut sănătos,invadând ţesuturile din vecinătate şi de la distanţă. Aceste celule se răspândesc în întreg organismul gazdă, cauzând în final moartea.
Cuvântul "malign" înseamnă "rău"; în contrast cu "benign" care înseamnă "inofensiv". Ambele descriu apariţia şi evoluţia celor două tipuri de tumori în lipsa tratamentului.

Celulele canceroase iau naştere din celulele sănătoase ale organismului, o singură celulă canceroasă fiind suficientă pentru dezvoltarea unei tumori. Cu toate acestea, transformarea unei celule sănătoase într-una canceroasă se realizează treptat, cuprinzând mai multe etape de-a lungul mai multor ani de zile. Cu trecerea fiecărei etape celula se modifică şi devine din ce în ce mai puţin receptivă la mecanismul normal de control al organismului.

Cancerele sunt clasificate în funcţie de celula de origine. Cele care provin din celule epiteliale, cum ar fi pielea şi intestinele, sunt denumite carcinoame; cele care provin din structurile de susţinere, spre exemplu cartilaj, oase şi muşchi, poartă numele de sarcoame.

Carcinoamele sunt mult mai des întâlnite decât sarcoamele, probabil datorită faptului că celulele epiteliale se divid mai des.
Capacitatea celulelor canceroase de a se răspândi în interiorul organismului este cea care cauzează gravitatea acestei boli. Din fericire, etapele în care are loc procesul de răspândire sunt ordonate, cancerul extinzându-se iniţial în ţesuturile din apropiere. Acest lucru produce leziuni locale care, cu trecerea timpului, cauzează simptome.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.