COMPETENTA INTERNATIONALA A INSTANTELOR ROMANE STUDIU DE CAZ

Trimis la data: 2022-05-24
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 0
Autor: marc_claudia27
Dimensiune: 72kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins


Introducere 2
Sediul materiei. Scurte consideratii 2
Dispozitii generale de competenta internationala a instantelor romane 3
Studiu de caz 4
Asupra cauzei civile de fata constata urmatoarele: 5
Ce aparari concrete a formulat paratul in cauza? 5
Ce a decis instanta de judecata in cazul mai sus mentionat si cum a argumentat hotararea respectiva? 6
Concluzii cu privire la cauza. 7
LISTA DE ABREVIERI 9
REFERINTE BIBLIOGRAFICE 10
Introducere

Datorita fluxului masiv de imigrari a cetatenilor romani in strainatate, a aderarii statului Roman la UE si a variatiei legaturilor sociale, economice dintre cetatenii acestor tari si, de numeroase ori dintre acestia si ai statelor din afara Uniunii Europene, la nivel national s-a simtit nevoia actualizarii legislatiei in procesul de solutionare a litigiilor cu elemente de extraneitate.Sediul materiei. Scurte consideratii

Ca urmare a republicarii noului Cod de procedura civila, s-a produs o renumerotare a articolelor textelor de lege atat a celor din materia executarii silite, a celor din procedurile civile speciale, cat si a celor ce privesc procesul civil international.
Schimbarea produsa prin renumerotare nu a adus si o schimbare a textelor in substanta lor in materia competentei instantelor romane in litigii cu elemente de extraneitate.
In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, trebuie aratat ca statul nostru aplica Regulamentul nr. 44/2001 din 22 decembrie 2000 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene.
Normele noului Cod de procedura civila sunt conforme si cu dispozitiile noului Cod civil, care fac trimitere la prevederile art. 2.557 alin. (2), ce se aplica raporturilor juridice de drept international privat, calificandu-le "raporturile civile, comerciale, precum si alte raporturi de drept international privat cu element de extraneitate".
Totodata, in materia matrimoniala si a raspunderii parintesti, Romania aplica si Regulamentul nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor in materia familiala si responsabilitatii parintesti in relatiile cu statele membre ale Uniunii Europene. 1 Normele noului Cod de procedura civila sunt conforme si cu dispozitiile noului Cod civil, care fac trimitere la prevederile art. 2.557 alin. (2), ce se aplica raporturilor juridice de drept international privat, calificandu-le "raporturile civile, comerciale, precum si alte raporturi de drept international privat cu element de extraneitate".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.