Cadrul juridic de reglementare a intreprinderilor de stat si municipale

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins

Introducere

I. Particularitatile privind reglementarea intreprinderilor de stat si municipale

II. Reglementarea juridica a intreprinderii de stat

III. Constituirea si functionarea intreprinderii municipal

Concluzii

Bibliografie

Introducere

Intreprinderile de stat si municipale se fondeaza pentru obtinerea de profit. Distinctia dintre aceste categorii de persoane juridice consta in faptul ca in primul caz, fondator este statul, iar in al doilea caz - autoritatile administratiei publice locale. In Republica Moldova, intrerprinderile de stat sunt reglementate prin dispozitiile Codului civil si ale Legii cu privire la intreprinderile de stat. Cadrul juridic de reglementare a intreprinderilor municipale este prevazut de Codul civil (art.179), Legea cu privire la antreprenoriat si intreprinderi nr.845/1992, Legea privind administratia publica locala nr.436/2006 si Regulamentul intreprinderilor municipale nr.387/1994.

Activitatea de intreprinzator, desfasurata de catre autoritatile publice, reprezinta un fenomen care a luat nastere la inceputul anilor '90, odata cu crearea unor noi subiecti ai dreptului privat, cum sunt intreprinderile de stat si intreprinderile municipale. Acestea au capitalul format din bunurile transmise de fondatori la data constituirii si fac parte din categoria persoanelor juridice cu scop lucrativ. Cu alte cuvinte, intreprinderile de stat si municipale sunt subiecti ai activitatii de intreprinzator fiind create, in principal, pentru obtinerea de profit in diferite domenii ale activitatii economico-sociale, precum: transport, deservire sociala, salubritate, aprovizionarea populatiei cu apa, gaze naturale, caldura etc.

Deseori, intreprinderilor de stat si municipale le este atribuita calitatea de intreprinzatori speciali. Din punctul de vedere al circuitului comercial, aceste institutii se considera a fi imperfecte, deoarece in statutul lor juridic exista deformari. Explicatia consta in faptul ca aceste intreprinderi nu detin dreptul de proprietare in privinta bunurilor pe care le poseda, ci un drept de gestiune economica (operativa).

Proprietatea asupra patrimoniului intreprinderilor de stat si municipale apartine, dupa caz, statului sau unitatilor administrativ-teritoriale. Din acest considerent, in Codul civil al Federatiei Ruse intreprinderile de stat si municipale sunt numite "intreprinderi unitare". Cuvantul "intreprindere" este utilizat din motiv ca un alt termen, mai potrivit, nu s-a gasit. Prin "unitar" se intelege ca patrimoniul intreprinderii este unic, inseparabil de bunurile fondatorului (statului, administratiei locale), nu poate fi impartit in parti sociale si nici in actiuni1 .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.