Cadrul legislativ al functionarii pietei de capital din Romania

Trimis la data: 2010-04-18 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Fodor Mirabella Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actul inital care a facut posibila dezvoltarea ulterioara a pietei de capital romanesti a fost Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale. Aceasta a initiat dizolvarea cadrului economic socialist si construirea unuia bazat pe societatile de capitaluri, ca emitenti de actiuni si obligatiuni. Al doilea pas legislativ deosebit de important l-a constituit adoptarea Legii 58/1991 a privatizarii societatilor comerciale, in urma careia au aparut si investitorii institutionali, cele cinci fonduri ale proprietatii private.

La sfarsitul anului 1992 s-a constituit Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare, ca directie in Ministerul Finantelor. Paralel, in Banca Nationala a Romaniei s-a creat Centrul de Proiectare si Implementare a Pietelor de Capital, embrionul viitoarei Burse de Valori Bucuresti. Ordonanta nr. 18/1993, privind reglementarea tranzactiilor nebursiere cu valori mobiliare si organizarea unor institutii de intermediere, a permis infiintarea Agentiei Valorilor Mobiliare (AVM) prin transformarea Agentiei Nationale pentru Titlurile de Valoare.

Aceasta entitate, constituita ca Directie Generala in Ministerul de Finante, a creat cadrul de reglementare minim necesar pentru inceputurile pietei de capital din Romania. Astfel, procedurile, prevazute de Legea 31/1990 de majorare a capitalului social, au fost completate si detaliate prin elaborarea Regulamentului privind oferta publica de vanzare de valori mobiliare si a Regulamentului privind autorizarea societatilor de intermediere de valori mobiliare si a agentilor de valori mobiliare aprobate prin H.G. 788/1993.

Aceasta a permis constituirea intermediarilor autorizati si au fost create premisele aparitiei pietelor reglementate: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si RASDAQ. In anul 1994 a fost adoptata Legea nr 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori, care a permis crearea noilor institutii de piata: Piata de capital din tara noastra a beneficiat, incepand cu anul 2002, de patru noi reglementari importante:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2002 privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/2002 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002 privind aprobarea Statutului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate.

Noul pachet legislativ introduce multe schimbari si adaugiri in mecanismele si functionarea pietei de capital.Romania s-a angajat ca pana la data aderarii sa implementeze prevederile directivelor si recomandarilor comunitare referitoare la piata de capital. Ca urmare, in ultimii ani C.N.V.M. a desfasurat si continua sa desfasoare o activitate sustinuta de unificare si restructurare a reglementarilor si institutiilor pietei de capital.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.