Cadrul narativ al poemului Enuma Elish

Trimis la data: 2009-08-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.29 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana Baciu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La inceputurile lumii, apele oceanului dulce Apsu si ale genunei sarate Tiamat se amesteca indistinct, cei doi zei originari completandu-se cu Mummu, a carui identitate e subiect de disputa pana in zilele noastre. Se crede, indeobste, ca a fost un nume matern al lui Tiamat, lucrurile nefiind clare, de vreme ce intr-o secventa ulterioara a poemului, Mummu apare ca sfetnic intrigant si ostil al lui Apsu: ca persoana distincta, deci, opusa lui Tiamat. Din apele amestecate ale lui Apsu si Tiamat sunt zamisliti ceilalti zei, Ansar, jumatatea de sus a lumii zamislindu-l apoi pe puternicul Anu, tatal lui Nudinmud sau Ea, marele zeu al apelor.
Zarva zeilor nou-nascuti tulbura linistea lui Tiamat, dar mai suparat este Apsu, deranjat de rasul ireverentios al tinerilor zei. Exasperat, Apsu isi cheama sfetnicul, pe Mummu, si amandoi merg la Tiamat sa se planga, cerand distrugerea noilor zei, demonstratie de putere la care Tiamat nu consimte, pe motiv ca n-ar trebui sa se distruga ceea ce tocmai fusese creat. Sfetnicul Mummu il convinge insa pe Apsu sa ii distruga pe zeii tineri, complotul fiind aflat de catre Ea, care traseaza un cerc magic in jurul celor doi, deposedandu-i de putere si ucigandu-i.

Peste cadavrul lui Apsu, Ea isi construieste o casa-sanctuar, numita tot Apsu, unde se insoteste cu zeita Darnkina, pentru a-l zasmisli pe luminosul Marduk, divinitate duala, asemenea lui Janus din mitologia romana, cu patru ochi si tot atatea urechi, "fiul Zeului-Soare, zeul-Soare al zeilor". Siguri pe puterea lor prin nasterea lui Marduk, tinerii zei purced la neutralizarea lui Tiamat; celestul Anu, zeul lumii de sus da nastere vanturilor tumultuoase, pe care le trimite impotriva lui Tiamat, pentru a-i zadarnici odihna.

Instigata de fiii ei chtonieni - beligeranta divina tradand, de fapt, opozitia dintre zeii uranieni si cei chtonieni -, Tiamat reactioneaza stihial, zamislind o armata de aparare redutabila, formata din animale hibride inclasificabile (serpi-monstri, dragorii zburatori, vipere, sfincsi, lei de mare, caini turbati, omul-scorpion), in fruntea careia ea instaleaza intr-o pozitie de suveranitate pe unul dintre fiii ei, viforosul Kingu, care primeste de la mama sa si Tablitele Destinului, devenind in acest fel invincibil si stapan peste rosturile lumii.

inainte de a trece mai departe, sa relevam un detaliu de simetrie. Poemul precizeaza ca armata monstruoasa a lui Tiamat e formata din 11 fiinte stihiale cumplite, in fruntea lor fiind numit fiorosul Kingu, pentru a completa seria neagra de 12, cifra zodiacala, dar si indiciu al perfectiunii armonice a universului. Dupa victoria asupra lui Tiamat,

Marduk va fauri o lume celesta bazata tot pe logica armonica a cifrei 12, ceea ce duce, in final, la o simetrie cosmogonica pe care unele carti de specialitate tind s-o uite: lumea, in conceptia cosmogonica babiloniana, se compune din 12 dimensiuni "negre" si alte 12 "albe, luminoase", garantia persistentei luminii fiind data de lupta continua pe care aceasta trebuie sa o poarte impotriva stihiilor si a intunericului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.