Cadrul politicilor Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-08-30
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 7.41 / 10
Downloads: 0
Autor: Eliana Florea
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene de la Amsterdam (Decemrie, 1997) spune: Comunitatea are misiunea ca, prin constituirea unei piete comune, a unei Uniuni economice si monetare si prin punerea in practica a politicilor si actiunilor comune, ... sa promoveze pe ansamblul ei o dezvoltare armonioasa, echilibrata si durabila a activitatilor economice, un nivel ridicat de ocupare si protectie sociala, egalitatea femeilor cu barbatii, o crestere durabila si neinflationista, un inalt grad de competitivitate si de convergenta a performantelor economice, un nivel ridicat de protectie si ameliorare a calitatii mediului, cresterea nivelului de trai, coeziunea economica si sociala si solidaritatea statelor membre
Intr-o definitie prescurtata, se intelege prin economie competitiva international (Jose Maria Gil-Robles 1998) una in care: (1) productivitatea creste in ritm similar cu cel al tarilor partenere, de dezvoltare comparabila; (2) balanta externa este echilibrata in conditiile pietei deschise; (3) exista un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca. Iar examinand de aproape performantele Uniunii:
(1) Productivitatea este satisfacatoare. Cresterea ei a fost stabila pe durata a doua decenii si jumatate (1974-1997), in jur de 2% pe an. Ceea ce ofera o situatie chiar mai buna decat in Statele Unite (0,7% crestere a productivitatii pe an, pentru aceeasi perioada) si Japonia (1,9% pe an, in intervalul 1986-97).

(2) Balanta de cont curent a Uniunii nu a cunoscut niciodata fluctuatii foarte mari. A ramas in apropierea echilibrului, cu usoare inclinatii excedentare - aceasta a permis si exportul de capital si furnizarea de ajutoare pentru dezvoltare altor regiuni.(3) Cat despre piata muncii, Uniunea cunoaste totusi ritmuri de crestere mediocre. Iar aceasta vizavi si de propriile performante din anii saizeci, si din nou de Statele Unite si Japonia.

Analizam incontinuare cele doua categorii de politici economice, desprinse la nivelul Uniunii Europene: politicile generale si cele structurale. I.2.1 Productivitate, ocupare, salarizare
Tot Articolul 2 al Tratatului Uniunii prevede cresterea (indispensabila a) productivitatii muncii, in ansamblul economiei, indiferent de ritmul in care se va putea realiza acest lucru. De-a lungul ultimelor (peste) doua decenii, acest lucru s-a si intamplat - cresterea regulata a productivitatii intr-un ritm de 2% pe an .

Ironia face ca Tratatul sa fi intrat in vigoare intr-o perioada de caderea PIB in medie de 0,5% anual. Dupa care insa, cresterea economica se ridica la 1,8% in 1996, mai departe, la 2,9% in 1998 (Yves-Thibault de Silguy 1998a).Poate fi consemnata o proportie relativ egala a factorilor determinanti pentru marimea si cresterea productivitatii: progresele tehnic si organizatoric si substitutia capital-munca la nivel macroeconomic. Progresul tehnologic (i) se cere accelerat, atat cat este vazut ca sursa de crestere a calitatii vietii pe termene lungi.

De la el se asteapta cresterea competitivitatii, paralel cu gradul de integrare in interiorul Uniunii. Cat priveste substitutia muncii prin capital (ii), gradul acestui fenomen in Uniunea Europeana este mai ridicat decat in SUA.Totusi analiza datelor mai vechi - 1986-90 - arata ca moderatia salarizarii - cu consecinta cresterii rentabilitatii --, conjugata cu o crestere a cererii facand si ea loc noilor investitii, pot reduce aceeasi rata a substitutiei munca-(prin)-capital.

Tendinta de acest fel a salariilor este una normala si evoluand odata cu cresterea rentabilitatii; paralel cu cresterea de perspectiva a cererii. Ameliorarile tehnologice sunt asteptate sa ridice productivitatea tuturor factorilor - toate in aceeasi directie a diminuarii gradului de substitutie a muncii prin capital.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.