Cai ordinare si cai extraordinare de atac - proceduri civile si adminstrative

Trimis la data: 2009-05-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.90 / 10
Downloads: 2747
Autor: Laura_nicoleta1987
Dimensiune: 20kb
Voturi: 80
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In faza judecatii dupa dezbaterile judiciare in urma eliberarii sentintei sau a hotararii judecatoresti apare o posibilitate de atac in instanta mai ierarhic superioara a hotararilor emise de instanta de judecata care examineaza la moment cazul penal. Aceasta posibilitate sigur ca nu este oferita impotriva tuturor sentintelor judecatoresti.
Aceasta cale de atac a hotararii se numeste cale ordinara de atac. La moment exista ca si cai ordinare de atac Apelul, si Recursul.
Mai deosebim si cai extraordinare de atac cum ar fi Contestatia in anulare, Revizuirea a procesului penal si Recursul in anulare si demersul in interesul legii.
Acestea din urma se deosebesc de caile ordinare de atac.

Apelul
Apelul este o cale ordinara de atac. In apel pot fi atacate hotararile judecatoresti cu exceptia acestora conform legii procesual penale:
1. Sentintelor pronuntate de judecatorii privind infractiunile pentru savarsirea carora legea prevede pedeapsa nonprivativa de libertate;
2. Sentintelor pronuntate de judecatoria militara privind infractiunile pentru savarsirea carora legea prevede pedeapsa nonprivativa de libertate;
3. Sentintelor pronuntate de Curtea de Apel;
4. Sentintelor pronuntate de Curtea Suprema de Justitie;
5. Altor sentinte pentru care legea nu prevede aceasta cale de atac.

Incheierile date in prima instanta pot fi atacate cu apel numai odata cu sentinta. Apelul declarat impotriva sentintei se socoate facut si impotriva incheierilor, chiar daca acestea au fost date dupa pronuntarea sentintei.

Persoanele care pot declara apel
Pot declara apel:
1. procurorul, in ce priveste latura penala si latura civila;
2. inculpatul, in ce priveste latura penala si latura civila. Sentintele de achitare sau de incetare a procesului penal pot fi atacate si in ce priveste temeiurile achitarii sau incetarii procesului penal;
3. partea vatamata, in ce priveste latura penala;
4. partea civila si partea civilmente responsabila, in ce priveste latura civila;
5. martorul, expertul, interpretul si aparatorul, cu privire la cheltuielile judiciare cuvenite acestora;
6. orice persoana ale carei interese legitime au fost vatamate printr-o masura sau printr-un act al instantei.

Apelul poate fi declarat pentru persoanele prevazute de punctele 2) - 4) de catre aparator sau reprezentantul lui legal.
Termenul de declarare a apelului este de 10 zile. Adica apelul poate fi declarat in decurs de 10 zile de la pronuntarea hotararii de catre instanta de judecata. Sau dupa ce a fost facuta incheierea. Deci numai dupa ce cauza in instanta a fost solutionata.

Apelul peste termen.
Participantul la proces care a lipsit atat la judecata, cit si la pronuntarea sentintei, poate declara apel si peste termen, dar nu mai tarziu decat 10 zile de la data inceperii executarii pedepsei sau a despagubirilor materiale.

Apelul declarat peste termen nu suspenda executarea sentintei. Instanta de apel poate suspenda executarea sentintei atacate. Apelul se declara prin cerere scrisa, cererea de apel trebuie sa contina:
1. Denumirea instantei la care se depune apelul;
2. Numele si prenumele apelantului, calitatea procesuala si adresa lui;
3. Denumirea instantei care a pronuntat sentinta, data sentintei, numele si prenumele inculpatului in privinta caruia se ataca sentinta;
4. Continutul si motivele cerintelor apelantului;
5. Indicarea probelor si mijloacelor cu ajutorul carora acestea pot fi administrate, daca se invoca necesitatea administrarii de noi probe;
6. Data declararii apelului si semnatura apelantului;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.