Caiet de criminalistica

Trimis la data: 2013-10-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 67
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor Efros
Dimensiune: 112kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Modernizarea activitatii judiciare a preocupat numerosi juristi luminati care, inca din secolul al XIX -lea, au inteles ca pentru solutionarea temeinica si legala a cauzelor penale, simpla aplicare a dispozitiilor legale era insuficienta. Penalistii dreptului modern au aratat ca trebuie sa se recurga la metode stiintifice de investigare a realitatii si la reguli tactice specifice de efectuare a unor acte procedurale .
Termenul de criminalistica a fost utilizat pentru prima data de magistratul austriac Hans Gross in Manualul judecatorului de instructie publicat in 1893. Punand bazele stiintei criminalisticii, Hans Gross a definit-o ca o "stiinta a starilor de fapt in procesul penal" .
Fotografia obiectelor principale se efectueaza in faza statica si vizeaza obiectele corp-delict, cele care au suferit modificari de pozitie ori deteriorari, precum si toate urmele create cu aceasta ocazie; se fotografiaza in corelatie cu obiectele vecine, obiectivul aparatului trebuie sa fie perpendicular pe zona de mijloc; nu se recomanda fotografierea de la un capat sau altul (ex. cadavrul victimei).

Cadavrele se fotografiaza cel putin din doua parti.
4. Fotografia detaliilor se efectueaza in faza dinamica, reda detaliile urmelor si ale obiectelor fotografiate fiecare separat. (ex. fotografierea leziunilor cadavrului. Aparatul se fixeaza pe trepied, in pozitie verticala fata de obiectul vizat care este iluminat, dupa caz, din spatele aparatului si din lateral (ex. fotografierea urmelor de adancime).II. Fotografia de reconstituire este utilizata cu ocazia efectuarii reconstituirii, pentru fixarea locului respectiv si a diferitelor secvente din procesul comiterii faptei, reproduse artificial. Ea cuprinde:

fotografia locului reconstituirii care oglindeste locul savarsirii faptei fotografia secventelor reconstituirii, au ca scop redarea principalelor momente reproduse artificial. In ultima vreme se foloseste tot mai mult inregistrarea video, care este mai avantajoasa.
III.Fotografia de perchezitie cuprinde ansamblul locului perchezitionat, ascunzatoarea in care sunt descoperite obiectele cautate precum si obiectele separat.fotografia locului perchezitionat cuprinde ansamblul locului cu imprejurimile, fiind similara fotografiei de orientare;

fotografia ascunzatorii obiectelor descoperite cuprinde locul unde a fost gasite obiectele cautate;fotografia obiectelor descoperite, reda fiecare obiect in parte.Metoda fotografierii la scara se realizeaza prin asezarea alaturi de obiect a unei rigle gradate in centimetri, fotografiata impreuna cu obiectul. Metoda se aplica la fotografierea detaliilor, obiectelor gasite la perchezitie, precum si in fotografia de ilustrare executata in laborator. Metoda metrica de fotografiere se aplica la fotografia schita si a obiectelor principale cand se fixeaza distanta intre obiectiv si perimetrul locului faptei, dimensiunile si pozitia lor.

In cazul utilizarii acestei metode se are in vedere urmatoarea regula : daca este cunoscuta distanta dintre obiectul de fotografiat si obiectivul aparatului se poate afla si scara imaginii acelui obiect. In practica de urmarire penala sunt aplicate urmatoarele variante : fotografierea cu panglica gradata pentru profunzime, prin utilizarea patratului sau cu ajutorul unei aparaturi speciale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.