Cain si Abel - vinovatie si uitare, remuscare

Trimis la data: 2003-04-20
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 3084
Autor: Antonia Bratu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 301
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exista multe sisteme de morala ,fiecare avand principiile sale fundamentale. Biserica are si ea un sistem moral precis,numai ca acesta nu este fundamentat pe principii teoretice ,ci pe valorile revelatiei naturale si supranaturale, in care relatia prin Hristos are rolul esential .In lumina revelatiei culminate a Lui Dumnezeu prin Hristos ,bisrica judeca si apreciaza toate cele lalte valori ale lumii.De retinut ca revelatia Lui Dumnezeu este un fapt istoric, nu un principiu. Desigur in cadrul ei descoperim o srie de adevaruri care sunt tot atatea principii aseazate la baza moralului.
IERTARE SI UITARE
VINOVATIE SI REMUSCARE
"Abel si Cain se intalnisera dupa moartea lui Abel. Mergeau amandoi prin desert si se recunoscura de departe, caci erau foarte inalti.Frati se asazara pe pamant, facura focul si mancara. Taceau asa cum fac oamenii osteniti cand se coboara inserarea. Pe cer se arata cate o stea ce nu-si primose inca nume .La lumina flacarilor Cain vazu pe fruntea lui Abel semnul pietrei ,scapa din mana bucata de paine pe care tocmai o ducea la gura si il ruga sa ierte faradelegea .Abel raspunse :
--- Dar oare tu mai omorat sau eu te-am omorat pe tine ?nu mai tin bine minte; vezi stam alaturi ca o dinioara .
--- Acum stiu ca mai iertat in adevar ,spuse Cain ,caci a uita inseamna a ierta. Voi incerca sa uit si eu.
Abel spuse incet:asa este .Cata vreme dureaza remuscarea ,dureaza si vinovatia ."

Exista multe sisteme de morala ,fiecare avand principiile sale fundamentale. Biserica are si ea un sistem moral precis,numai ca acesta nu este fundamentat pe principii teoretice ,ci pe valorile revelatiei naturale si supranaturale, in care relatia prin Hristos are rolul esential .In lumina revelatiei culminate a Lui Dumnezeu prin Hristos ,bisrica judeca si apreciaza toate cele lalte valori ale lumii.De retinut ca revelatia Lui Dumnezeu este un fapt istoric, nu un principiu.Desigur in cadrul ei descoperim o srie de adevaruri care sunt tot atatea principii aseazate la baza moralului.Dintre aceste adevaruri fundamentale vom enumera cateva:

*Dumnezeu este realitate personala ,este alceva decat lumea , este cratorul si purtatorul de grija al acesteia.Raul nu este un principiu ,ci efectul absentei binelui acolo unde el trbuie sa fie prezent .Raul fizic este efectul raului moral concretizat in refuzul iubirii Lui Dumnezeu de catre fiintele personale create libere (ingeri si oameni).Inventatorul raului este diavolul .El este impostazierea raului.

*Hristos este Calea , Adevarul si Viata. De aceea ,cel care vrea sa il atinga desavarsirea crestina -- indumnezeirea -- n-o poate face sa mearga pe Cale (traind dupa cun ne-a aratat si a trait Hristos ,in dragoste ) ,fara sa cunoasca Adevarul (invatatura Lui Hristos referitoare la om ,la Dumnezeu si la lume ),si fara sa primeasca viata din Viata (din Hristos ,prin impartasirea din Trupul si Sangele Lui euharistic ) , stiut fiind ca Trupul Lui Hristos este adevarata mancare si Sangele Lui ,adevarata bautura .

*Morala crestina are caracter eshatolic (adica priveste scopurile ultime ale omului si vietii, din grecescul eschatos care inseamna "ultim").Nu suntem morali numai ca sa ne fie bine pe pamant,ci pentru eternitate .Fiecare gand ,fiecare vorba , ficare fapta lasa in noi si in semenii nostri consecinte cu efect etern ,in functie de care vom fi judecati de dreapta lui Dumnezeu in viata de aici, dupa moarte si in ziua de apoi.

Se pune insa intrebare acum anume se implineste procesul moral-crestin in vederea indumnezeirii . Un raspuns simplu ar fi acesta :prin ceea ce este nevazut in noi --gandurile ,simturile si dorintele noaste -- si care da calitate cuvintelor si faptelor noastre .Vorbind mai corect ,putm spune ca implinim exigentele morale-vrestine orin fuga de pacat si patimi , si insusirea virtutilor, prin rugaciune ,post si fapte bune ale iubirii si milei crestine.
Pentru ce facem raul ?

Pentru ca nu suntem neprihaniti.
Foarte rar putem sa savarsim acte neamestecate cu oarecare rautate .
Adesea , desigur,vrem binele si totusi facem rau.Ne simtim in acelasi timp liberi si totusi ca inacatusati.De unde provine oare acest dezacord din noi?Cateodata cautam direct raul si ne complacem in el.Pentru ce ?Privim al oamenii din jurul nostru si la intrbarea daca este careva printre ei fara nici o greseala ,nimeni nu indrazneste sa raspunda afirmativ.Pentru ce?

Si totusi, simtim intens, ca si atatia altii ,ca ne-am bucura mult daca am putea sa nu agravam,prin greselile noastre starea de suferinta care domneste in lume ,,daca am putea sa nu raspandim si sa nu facem decat bine in jurul nostru.Atunci pentru ce facem raul?
Probleme tulburatoare ce nu sufera comparatie cu problwemele de geometrie ,de pilda , care n-au nici repercusiune asupra vietii noastre .
"Tineretu nelinistit isi indreapta catre voi privirile ,pentru ca aspira la o sinteza intelectuala ,care sa dea un sens si un echilibru intrgii lor vieti...Pana nu vor gasi un raspuns definitiv si corespunzator la intrebarile :care este sensul vietii ,sensul durerii si sensul mortii,vor avea impresia ca le fuge pamantul de sub picioare . (Papa Pius al XII -lea ,catre membrii congresului international de filozofie ,21 nov.1946 )

"Setea de a exista mai intai sta la temelia nelinistiinoastre esentiale.Nica cand aceasta sete de a fi si aceasta spaima de neant n-au fost mai intense ca in zilele noastre .Ele se manifesta in navala lumii contemporane spre toate formele de gandire si de areta existentialiste."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.