Calatoriile lui Gulliver in tara Yahunilor

Trimis la data: 2002-02-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 21
Autor: Irina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 138
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
După ce petrece cinci luni cu nevesta sa şi cu copiii Gulliver este nevoit să plece într-o alta călătorie. Ar fi ezitat dar este ispitit de faptul că I se oferă titlul de căpitan pe corabia Aventura. Luându-şi adio de la nevasta sa pleac din Portsmuth la 2 august 1710. În câteva zile sunt “atacaţi” de boli cumplite si mor o parte din oameni.Gulliver este nevoit sa ia câţiva oameni dininsula Leeward.după un timp îşi da seama ca alegerea făcută nu este una tocami bună deoarece acei oameni pe care i-a luat din Leeward sunt nişte foşti tâlhari.Această banuială este confirmată de faptul că în propria cameră de pe Aventura, Gulliver este legat şi ameninţat că îl aruncă în mare dacă se împotriveşte.
Pe 9 mai 1711 unul dintre tâlhari pe nume Jack Welch, intră în cameră si îl înştiinţează pe eroul nostru că a primit ordin de la căpitan să fie dat jos. Gulliver încearcă zadarnic să se împotrivească şi până la urmă este coborât pe o şalupă legată de corabie.După aproximativ 1 oră Gulliver este luat de pe şalupă şi este dus pe o insulă necunoscută.

Se hotărăşte să urce pe un loc mai înalt pentru a vedea în împrejurimi şi după aceea să-şi contiue drumul.După câteva ore bune de mers vede nişte animale foarte ciudate.Aveau păr lung care le cădea pe faţa , pieptul , spatele şi labele de animale şi corpul acoperit cu păr des.Este mirat să afle că aceste animale nu au coadă deşi seampnă foarte mult cu un cal şi că sar şi zburdă urcânduse în copaci ca nişte veveriţe.

Este întâmpinat de un animal ciudat care este şi el mirat la rândul lui când vede un om.După ce primeşte o mică lovitură animalul începe să zbiere atât de tare încât se strâng vreo 40 ca el.Gulliver este înspăimântat şi fuge iar pe acel drum. În stâng lui vede un cal care le-a speriat pe acele animale.eroul nostru vrea să-şi vadă e drum dar acel cal se pune în faţa lui.dispreţuind politeţea lui Gulliver, aniamalul ridică un picior ca şi cum ar vrea să îi spună să ia mâna de pe el.

După un timp mai vine un alt cal cu care nechează continuu dar cu ochii pe Gulliver ca şi cum să nu fugă.Observând că vrea să plece cei doi cai încep să fie mai atenţi cu el şi să-i studieze îmbrăcămintea.
Gulliver încearca să converseze cu animalele dar aproape degebea.Când s-a oprit din vorbit caii au început să necheze pronunţând un cuvânt “Yahu” de mai multe ori.A început şi eroul nostrum să strige “yahu” cât îl ţinea glasul.

După această “conversaţie” cei doi cai se despart şi unul dintrei ei îi face semn lui Gulliver să-l urmeze.


Capitolul II

După ce merge 3 mile cei doi ajung la o cabana foarte scundă şi acoperită cu paie.În acea cabana Gulliver este întâmpinat de trei cai şi două iepe.Una dintre iepe începe să strige „yahu”.Stăpânul cailor îi prezintă eroului nostru trei din acele animale ciudate pe care le văzuse mai înainte.După ce îi studiază pe cei patru caii începsă strige “yahu”.

Lui Gulliver i se oferă hrana dar acesta nu o acceptă şi le spune prin semne că doreşte carne de vacă şi lapte.După un dejun dintre alt cal şi gazdele lui stăpânul îi comunică eroului nostru că îi pare rău că nu-i place mâncarea pe care el i-o oferă. Până la urmă este hrănit cu ovăz şi cu lapte.

Capitolul III

Gulliver continuă conversţia mult timp şi, când ajunge la partea că animalele ca ea sunt stăpânite de cei ca el devine puţin nervoasă.Cel mai rău este atunci când află că animalele ca ea sunt folosite la munci grele şi umilite.

Intr-un sfârşit conversaţia se termină şi Gulliver îi spune gaydei ca are nevoie de îmbrăcăminte noun dar aceasta îi spune că nu este nevoie pentru că ni ei nu poartă haine.Atunci eroul nostru îi explică faptul că oamenii sunt nevoiţi să poarte haine peste piele
După un timp Gulliver află că este comparat cu unul dintre acele animale foarte ciudate şi se simte jignit.Eroul nostru le spune cailor de unde vine cine este şi ce esteşi îi mai spune că îi ieste dor de ţara sa.

Capitolul IV

Gulliver stă acolo aproape 2 ani şi gazda îi tot pune întrebări încontinuu la care îi răspunde foarte scurt despre istoria Europei şi despre revoluţiile din Anglia.Mirată gazda îl întreabă pe Gulliver care sunt cauzele acestor certuri şi izbucnirii războaielor iar acesta îi răspunde că împăraţii niciodată nu sunt mulţumiţi de pământurile pe care le posedă.Îi descrie tunurile şi cuştile , precum şi forţa lor de distrugere. Gazda este mirată că fiinţe cu atât talent , oamenii, nu şi-l îndreaptă în altă parte decât la război.

Capitolul V

Gazda nu-şi dă seama cum aşa fiinţe precum Gulliver pot aşa de temut şi îi mai spune că ei , yahunii, îi pot nimici pe oameni foarte repede.Eroul nostru îi aminteşte că ei nu luptă direct cu mainile şi cu picioarele , ci cu tunuri şi puşti care ar putea omorî un yahu imediat.
Gulliver îi mai explică şi de comerţ şi că acesta constă într-un schimb de produse pentru bani .Îă mai spune că dacă nu ai bani nu poţi să trăieşti şi că pentru aceşti bani trebuie să munceşti.

Gazda află că în Anglia este o boală cumplită,ciuma,care încă pe atunci nu se putea trata şi mulţi oameni au murit din cauza acestei boli. Gulliver primeşte o laudă pe care nu o merita cum că el este cel mai bine şi curat îmbrăcat, dar acesta îi explică faptul că dacă eşti curat nu înseamnă că esti un gentilom şi că acesi gentilomi sunt crescuţi de mici în lux şi nu sunt puşi să facă nimic.

Capitolul VI

Din orice gazda îi găsea lui Gulliver câte un defect pe care nici el nu şi-l închipuia.Cu toate observaţile gazdei i s-au deşteptat spiritul critic şi dragostea pentru adevăr.Următoare zi este chemat de către gazdă care îi apreciază inteligenţa reproşându-i că nu o foloseşte, asemanându-l cu un yahu.

În urma acestor vorbe Gulliver şi-a amintit de Anglia găsind o asemănare între oameni şi yahui,ajungând la concluzia că singurul remediu contra lenii şi întristării este munca şi mişcarea.

Capitolul VII

Într-una din zile Gulliver o roagă pe gazdă sa-l lase să vadă turmele de zahui, dar cu condiţia să aibă un servitor care să-l însoţească şi să-l apere.La prima întâlnire şi-a dat seamacă yahunii sunt sălbatici şi încercau să-i imite gesturile. Pe parcursul şederii sale Gulliver a încercat să schimbe comportamentul, modul de viaţă şi de gândire al yahuilor,dar fără nici un rezultat.

Capitolul VIII

Cu puţin timp înainte de plecarea lui Gulliver din ţara yahuilor, are loc o adunare în care se hotărăşte soarta yahunilor,care erau consideraţi animale primejdioase.La această concluzie ajunge şi gazda care afirmă că aceştia trebuie eliminaţi.Auzind acestea Gulliver încearcă din răsputeri să le ia apărarea yahunilor spunând că nu prezintă un pericol pentru ei atâta timp cât sunt lăsaţi în pace cu obiceiurile lor

Capiolul IX

Gazda îi dădu-se lui Gulliver o locuinţă pe care a începăt să o amenajeze şi să o renoveze.Pe parcursul şederii sale în casă încearcă să fie prietenos cu vecinii, uneori chiar învăţând din înţelepciunea lor şi din cunştinţele filozofice, arătându-le tot odată respect şi bunătat precum şi recunoştinţă.

Următoarea zi este chemat de către gazdă care îi spune că a fost pusă să aleagă de catre “parlament” dacă îl pune la un loc cu ceilalţi yahuni sau îl trimite de unde a venit, fiind sfătuit ori să plece înot ori să-şi construiască un vas ca acela cu care a venit.

În urma acestei hotărâri Gulliver decide să-şi construiască un vas şi cere ajutorul gazdei pentru construire care l-a şi imediat, dându-i la dispoziţie timp de două luni.Astfel în şase săptămâni şi-a construit o luntre indiană pe care o încearcă , ducând-o la ţărm în vederea plecării sale. Cănd condiţiile au fost prielnice Gulliver şi-a luat adio de la yahui şi s-a îndepărtat de ţărm.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.