Calculatorul electronic

Trimis la data: 2005-09-10 Materia: Automatica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 8638
Autor: Patrasoiu Dan Dimensiune: 298kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Un pas important in dezvoltarea calculatoarelor automate a fost facut in anul 1890, cand americanii Herman Hollerith (1860-1929) si James Power, de la U. S. Census Bureau, inventat si aplicat in masinile de calcul cartelele perforate. Cei doi inventatori au creat dispozitivele pentru citirea automata a informatiei perforate pe cartele, in acest fel se evitau erori si se putea utiliza o memorie accesibila pe cartele, teoretic nelimitata.

Calculatoarele cu cartele perforate au fost create de firmele Internationale Bussiness Machines (I.B.M.), Remington si Burroughs. Calculatoarele erau dispozitive electromecanice, in care energia electrica era utilizata pentru a produce miscare mecanica, in particular invartirea unor rotite cu dinti si a unor axe cu came. Calculatoarele erau lente. Prelucrau doar 50-220 cartele pe minut, fiecare cartela avand posibilitatea inscrierii a 80 de caractere.

Inceputul celui de-al doilea razboi mondial a facut necesara o capacitate de calcul mult mai mare, pentru scopuri militare.Erau necesare tabele de traictorii pentru proiectile.

In anul 1942,John P. Eckert si John W. Mauchly,de la Universitatea din Pennsylvania,au decis sa construiasca in acest scop un calculator electronic rapid.Calculatorul a fost numit ENIAC(Electrical Numeric Integrater and Calculator).El era de 1000 de ori mai rapid decat calculatoarele precedente.Este considerat ca primul calculator electronic digital,de mare viteza,a fost folosit intre anii 1946-1955.

ENIAC avea -18000- de lampi electronice
-consuma o putere electrica de 180KW.

Matematicianul american John van Neumann a facut o serie de imbunatatiri remarcabile.A creat instructiunea de transfer conditional,a introdus subrutinele si biblioteca de programare.Primele calculatoare cu aceste imbunatatiri au aparut in anul 1947.Acestea aveau memorie RAM.(Random Access Memory),care este o memorie speciala pentru a da acces constant oricarei portiuni de informatie.Unele calculatoare aveau dimensiunea unui pian si aveau 2500 tuburi electronice.Programarea se facea in limbaj-masina.

Primele calculatoare comerciale au fost EDVAC si UNIVAC. In anii 50 au fost facute doua descoperiri importante care au schimbat profund domeniul calculatoarelor electronice, ca sisteme sigure, de mare capacitate.Este vorba de miezurile magnetice de memorare si trnzistorul, ca element de circuit. Imediat calculatoarele au ridicat capacitatea memoriei RAM. de la 8000 la 64000 de cuvinte.

Au fost create centrale de calcul cu masini puternice, deservite de programatori.Au fost utilizate pentru stocare pachetele de discuri magnetice si benzile magnetice.In Romania au fost construite calculatoare CIFA 1-4,la Institutul de Fizica Atomica-Bucuresti.Primul calculator CIFA1,a fost construit in anul 1953,de inginerul Victor Toma.El a fost completat si omologat in anul 1957,devenind primul calculator produs de o tara est-europeana (comunista).

In anul 1961 la Institutul Politehnic din Timisoara a fost produs MECIPT,iar in anul 1963 a aparut primul calculator electronic de constructie proprie,numit DACCIC,la Institutul de Calcul din Cluj-Napoca.

Calculatoarele LARG. a fost creat la Universitatea din California.El avea o memorie de baza de 98000 de cuvinte si efectua o inmultire in 10 microsecunde.Cel mai mic timp de acces care s-a atins a fost de 1 microsecunda,iar capacitatea de memorare a ajuns la circa 100 milioane de cuvinte.

In anul 1960 au aparut circuite integrate,iar dupa anii70 s-au produs tranzistori si alte elemente de circuite.Au aparut microcomputerele cu pachete de programare (soft-uri).

In anii 80 prin tehnologia VLSI (very large scale integration),s-a reusit integrarea a sute de mii de tranzistori pe aceeasi placheta de siliciu.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.