Calificarea concursului de infractiuni

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins

Introducere

I. Calificarea concursului real de infractiuni

II. Calificarea concursului ideal de infractiuni

Concluzii

Bibliografie

Introducere

Concursul de infractiuni reprezinta una dintre cele mai complicate si, totodata, una dintre cele mai importante probleme ale dreptului penal, avand in vedere semnificatia pe care o comporta numita forma a pluralitatii de infractiune in procesul calificarii infractiunilor. Problematica decurge, in special, din necesitatea delimitarii concursului de infractiuni de unele modalitati ale infractiunii unice legale.

Necesitatea cercetarii problemelor concursului de infractiuni la etapa contemporana este determinata si de utilitatea acestora pentru organele de drept si instantele de judecata, avand in vedere ca profesionalizarea accentuata a activitatii infractionale, indubitabil, implica cresterea numarului de cauze penale, unde in calitate de obiect al investigatiei colaboratorilor organelor de drept si al judecatorilor nu sunt infractiunile unice, ci concursul de infractiuni.
Regula de baza la calificarea concursului de infractiuni rezida in faptul ca cel abilitat cu aplicarea legii penale, implicit cu calificarea infractiunilor, va indica in actul procesual-juridic (ordonanta de pornire a urmaririi penale, ordonanta de punere sub invinuire, rechizitoriul, sentinta de condamnare) toate articolele, dupa caz, alineatele, literele din partea speciala a Codului penal care incrimineaza faptele infractionale concrete comise care intra in concurs, iar in cazul infractiunilor neconsumate sau a celor savarsite in participatie, si a normelor din partea generala a Codului penal.

La art.114 CP RM, legiuitorul stabileste regulile calificarii infractiunilor in cazul concursului de infractiuni, si anume: "calificarea infractiunilor in cazul unui concurs de infractiuni, determinat la art.33, se efectueaza cu invocarea tuturor articolelor sau alineatelor unui singur articol din legea penala care prevad faptele prejudiciabile savarsite".

Din continutul normei precitate, rezulta ca aceasta este una de trimitere. La concret, pentru calificarea infractiunilor potrivit regulilor concursului de infractiuni, este necesara alegatia catre norma din partea generala a Codului penal care reglementeaza institutia concursului de infractiuni, adica art.33 CP RM. Astfel, in acord cu prevederile alin.(1) art.33 CP RM, se considera concurs de infractiuni savarsirea de catre o persoana a doua sau mai multor infractiuni, daca persoana nu a fost condamnata definitiv pentru vreuna din ele si daca nu a expirat termenul de prescriptie de tragere la raspundere penala, cu exceptia cazurilor cand savarsirea a doua sau mai multor infractiuni este prevazuta in articolele partii speciale a prezentului cod in calitate de circumstanta care agraveaza pedeapsa.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.