Calificarea infractiunilor in cazul concurentei dintre o norma generala si una speciala

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Introducere

I. Aspecte generale privind calificarea infractiunilor si concurenta normelor juridico-penale

II. Trasaturile distinctive ale concurentei normelor

III. Calificarea infractiunilor in cazul concurentei dintre o norma generala si una speciala

IV. Concurenta dintre o norma generala si una speciala dupa modalitatea tehnico-legislativa

V. Concurenta dintre o norma generala si una speciala dupa semnele infractiunii care sunt detaliate si/ sau suplimentate de norma speciala

Concluzii

Bibliografie

Introducere

La art.115 CP al Republicii Moldova se indica cum trebuie calificate infractiunile in cazul concurentei normelor penale. Concurenta normelor penale presupune savirsirea de catre o persoana sau de catre un grup de persoane a unei fapte prejudiciabile, care e cuprinsa in intregime de dispozitiile a doua sau a mai multor norme penale si care constituie o singura infractiune.

La acest articol se prevede, de asemenea, ca alegerea uneia din normele concurente care reflecta cel mai exact natura juridica a faptei prejudiciabile comise se face in conformitate cu regulile prevazute la articolele 116, 117 si 118 C.P. al R.M. In teoria dreptului penal sint prevazute trei modalitati de concurenta a normelor penale:
1) concurenta dintre norma generala si norma speciala;
2) concurenta dintre doua norme speciale;
3) concurenta dintre o parte si un intreg

La art.116 C.P. al R.M. e stabilita ordinea de calificare a infractiunilor in cazul concurentei dintre normele generale si cele speciale. Conform legii, norma generala se considera norma penala care prevede doua sau mai multe fapte prejudiciabile, iar norma speciala - norma penala care prevede numai cazuri particulare din acest numar de fapte, in cazul unei concurente dintre norma generala si norma speciala se aplica numai norma speciala. Aceasta idee va fi explicata in baza unui exemplu. Astfel, contabilul A., dorind sa ascunda deficitul de bani ce s-a creat nu din vina sa si folosindu-se de functiile sale de serviciu, a introdus in documentele financiare (oficiale) unele date vadit false. Prin aceasta intreprinderii i-a fost cauzata o dauna enorma. Actiunile lui A. sint prevazute la art.332 C.P. al R.M. "Falsul in actele publice", insa actiunile contabilului A. sint prevazute si la art.329 C.P. al R.M., care stabileste raspunderea penala pentru neglijenta in serviciu, in acest caz are loc concurenta dintre doua articole (norme) din Partea Speciala a Codului penal, insa fiecare din ele prevad in principiu semnele uneia si aceleiasi infractiuni. Si atunci apare intrebarea: care norma trebuie sa fie aplicata in cazul de fata? La aceasta intrebare gasim raspuns la alin.(2) art.116 C.P. al R.M., unde se stabileste ca in acest caz se aplica numai norma speciala. Ca urmare, actiunea lui A. trebuie calificata conform art.332 C.P. al R.M. (falsul in acte publice).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.