Caligrame

Trimis la data: 2009-04-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 1569
Autor: Irina P.
Dimensiune: 119kb
Voturi: 60
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caligramele sunt jocuri de cuvinte cu diferite teme, uneori avand efect moralizator. Starnesc interesul atat prin forma in care sunt asezate, aceasta sugerand tema lor (Cravata, Ceasul, Oul, Toporul ), dar in egala masura prin continut.
Mesajul cravatei exprima faptul ca poti fi oricat de bine imbracat daca nu esti civilizat, dar poti fi civilizat fara a fi permanent la patru ace.

Caligramele sunt realizate in unele cazuri cu ajutorul numerelor asezate intr-o ordine succesiv crescatoare si intr-una succesiv descrescatoare realizandu-se astfel o simetrie.

Caligrama este un poem in care dispoziţia grafica in pagina formeaza un desen care are o legatura cu subiectul textului. Acest gen a atins apogeul prin poetul francez Guillaume Apollinaire, cel ce i-a dat si numele, format, pare-se, prin contracţia cuvintelor caligrafie si ideograma. Volumul sau, aparut in 1918, se numea Calligrammes.

Caligrama este o specie de sincretism picto-poetic, unde „intregul“ produs artistic („text-pictura“) evidenţiaza ca mesajul versului se reia din ordinea verbala, intre anumite limite, cu ajutorul codului plastic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.