Calin ( File din poveste )

Trimis la data: 2009-10-02
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.36 / 10
Downloads: 12
Autor: Alexandra
Dimensiune: 7kb
Voturi: 48
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poet national si universal , M. Eminescu a inaltat lirica romaneasca pe culmi inegalabile .Criticul literar George Calinescu aprecia ca Eminescu este cel mai mare poet.In opera sa ,poetul “nepereche” a zugravit cu o arta neintrecuta frumusetea peisajului romanesc ,a cantat cel mai profound sentiment omenesc – iubirea, a evocat trecutul glorios al poporului nostru ,a valorificat artistic folclorul nostru literar.
Pornind de la conceptia ca o litera trainica , care sa ne placa si sa fie original “nu se poate intemeia decat pe graiul viu a poporului nostru propiu , pe traditiile, obiceiurile si istoria lui, pe geniul lui”

M. Eminescu a considerat ca folclorul este o inepuizabila sursa de inspiratie pentru literatura culta .Poetul a adunat un bogat si valoros material folcloric din care s-au nascut nu din creatiile originale deosebit de apreciate printre ele numarandu-se si poemul “ Calin (file de poveste )” , capodopera a liricii eminesciene si a literaturii romane in general.Aparuta in revista “Convorbiri literare “poemul isi are izvorul in basmul popular “Calin nebunul” din care poetul pastreaza un singur episod – intalnirea lui Calin cu fata de imparat.

Poemul are la baza motivul popular al Zburatorului . O frumoasa fata de imparat este iubita de un voinic “Zburator cu negre plete” , dar “nazdravanul cel voinic”pleaca iarasi in lume , iar fata este alungata de la palat de tatal sau .Dupa sapte ani de cautari Calin isi regaseste iubita intr-o coliba din padure unde traia alaturi de fiul lor , Calin si satul se incheie cu o nunta”ca-n povesti”.

Fragmentul reprodus in manual ne infatiseaza nunta celor doi tineri in mijlocul codrului.El contine trei tablouri:
I-in primul este descris cadrul natural in care va avea loc nunta;
II-in al doilea este prezentata nunta lui Calin cu frumoasa fata de crai , inconjurata de imparati si imparatese;
III- in al treilea este infatisata nunta gizelor;desfasurata alaturi de cea imparateasca .

I Cu o arta neintrecuta , poetul impleteste elemente reale si elemente fantastice ;realizand o pagina inegalabila .Tabloul imaginat de poet nu este o simpla descriere a unui colt din natura ci transfigurarea poetica a unui codru de basm . Intregul décor este de sarbatoare a naturii ,elementele sale primind atribute umane si traind astfel, alaturi de tineri, bucuria implinirii iubirii fara de prihana .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.