Calin file din poveste

Trimis la data: 2003-10-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 17
Autor: Sorin Codrea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 549
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alcătuiţi o compunere despre mijloacele artistice de realizare a descrierii “pădurii de argint”.[…] Mihai Eminescu,poetul de geniu al literaturii române,a marcat cultura naţională până în zilele noastre şi reprezintă modelul de perfecţiune la care se raportează toţi creatorii.Temele liricii eminesciene sunt natura,folclorul,iubirea şi istoria.Poetul a fost fascinat de tabloul naturii,dar şi de bogăţia literaturii populare pe care a cunoscut-o din plin, imbogăţind-o cu noi semnificaţii.Multe din capodoperele eminesciene pornesc de la motive folclorice cunoscute.”Luceafărul” are ca punct de plecare basmul “Fata din grădina de aur”.
Poemul “Călin (file din poveste)” publicat în 1876 prelucrează motivul folcloric al zburătorului.În mentalitatea populară zburătorul este o fiinţă supranaturală care naşte în sufletul fetelor tinere primii fiori ai iubirii.Poemul are opt părţi în care este înfăţişată dragostea unei fete de împărat pentru Călin, “zburătorul cu negre plete”.Alungată de la palat de către tatăl ei,tânăra găseşte în codru un loc ocrotitor unde aduce pe lume un pui de prinţ.Ultima parte a poemului prezintă descrierea “pădurii de argint” ,în care vor avea loc nunta fetei de împărat cu Călin şi nunta gâzelor.

Cadrul natural în care se vor desfăşura cele două nunţi nu este real,ci imaginar,visat.Deşi peisajul este nocturn,el se caracterizează prin claritate,prin abundenţa şi precizia detaliilor.

Pentru a ajunge în “pădurea de argint” poetul trece “codrii de aramă” ,la fel ca personajele din basme,care au de străbătut mai multe spaţii până ajung la cel ce le oferă punctul final al călătoriei lor.Pădurea de argint este personificată şi a pătrunde în inima ei înseamnă a te iniţia în taine adânci:
“De treci codrii de aramă de departe vezi albiind
Ş-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint”.

Bătrâneţea pădurii este sugerată de verbul la gerunziu “albind” dar şi de epitetul “de argint”. Epitetul personificator “mândră” redă armonia locului. Culoarea dominantă a tabloului este albul strălucitor:”pădure de argint’, “iarba pare de omăt”, “izvoare licurind”, “bulgări fluizi”.Din loc în loc,albul dominant este pigmentat cu albastru:se pot distinge flori albastre personificate,căci ele “tremur ude” şi “mii de fluturi mici albaştri”.Natura întreagă pulsează de viaţă, toate elementele ei fiind personificate.

“Pare că şi trunchii vecinici poartă suflete sub coajă
Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă”.
Izvoarele “trec cu harnici unde” şi “suspină în flori molatic”. Tabloul este feeric, iar lumina lunii reflectată de apă este redată metaforic “în cuibar rotind de ape peste care luna zace”.

Imaginile auditive sunt estompate, murmurate, semnificativă în acest sens fiind repetiţia verbului a suspina: “izvoarele suspină”, “trunchii suspină”.
Apele cad “în ropot dulce” şi sporesc vraja peisajului. Precizia detaliilor poate fi observată şi în imaginea “popoarelor de muşte” ale căror “sărbători murmuritoare” se armonizează cu ropotul dulce al apelor.

Nu lipsesc din descrierea pădurii de argint senzaţiile olfactive. Epitetul “tămâiet” redă mirosul de tămâie specific unui loc sacru, aşa cum este pădurea.
Atât imaginile vizuale ct şi cele auditive sunt estompate, discrete, prinse parcă în vraja somnului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.