Calin file din poveste

Trimis la data: 2013-05-20
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.44 / 10
Downloads: 0
Autor: blueangel
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Admirator predestinat al creatilor populare, Eminescu si-a facut ucenicia in chiar gradinile imbalsamate ale folclorului, de la care a imprumutat atitea miresme si atitea podoabe pentru propria sa creatie poetica", afirma unul din criticii literari ai vremii, Perpessicius.
Aceasta afirmatie este concretiyata prin poemul "Calin (file din poveste)", inspirat din basmul popular "Calin Nebunul", pe care poetul l-a versificat si a pastrat o secventa din povestea de dragoste dintre o fata de imparat si un tinar zburator cu plete negre numit Calin.

Dupa ce am fost incintati cu frumusetea peisajului unde se va sarbatorii nunta celor doi tineri, un adevarat cadru de basm, secventa urmatoare prezinta nunta imparateasca, iar in aceasta secventa atentia ne este retinuta de chipul miresei, chip cu adevarat memorabil prin frumusetea fizica si morala desprinsa din versurile care ii sunt consacrate acesteia.

Gingasa mireasa este intr-o tinuta adecvata momentului, cu o rochie alba care sugereaza puritatea si gingasia.Fata de imparat are "fata rosie ca marul"(comparatie), "de noroc i-s umezi ochii"(metafora), versuri care arata trairea sufleteasca a momentului, emotia puternica care face sa-I curga lacrimi de bucurie.

Din aspectul exterior avem sintagma "par de aur moale"(epitet) prin care o asemanam cu o adevarata zina a basmelor noastre populare.Versurile "astfel vine mladioasa, trupul ei frumos il poarta/ Flori albastre are-n paru-i si o stea in frunte poarta", sugereaza imagini motorii si vizuale. Steaua din frunte e semnul celor alesi, iar florile albastre sugereaza sinceritatea, puritatea sufleteasca si impodobesc aspectul exterior.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.