Calitatea graului

Trimis la data: 2014-04-02
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: georgina_lore
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Baza genetica si recolta de calitate
Pentru a fi rentabila, cultivarea graului trebuie sa intruneasca aceleasi conditii. Atentie iinsa: "productia cat mai mare" nu trebuie sa se confunde cu "productia cea mai mare", aceasta din urma contand numai pentru concursuri.In ceea ce priveste calitatea graului, reputatii profesori Muresan T. si Craciun T. in cartea "Ameliorarea speciala a plantelor" precizeaza ca "sinteza proteinelor este controlata de gene multiple, puternic afectate de conditiile de mediu" si ca " sistemul genetic al diferitelor caracteristici elementare de calitate este poligenic si aditiv".
Altfel spus, calitatea graului este conditionata genetic si influentata de conditiile de sol, clima, tehnologie, atacul bolilor si daunatorilor. Deci pentru a avea sansa de a recolta grau de calitate este absolut necesar sa cultivam un soi care are potentialul de a dezvolta calitate si sa-i creem conditiile de punere in valoare a acestui potential. Baza genetica este o conditie necesara, dar nu suficienta. Baza genetica, deci un soi cu potential de calitate, este de fapt conditia esentiala, pentru ca de la un soi fara potential de calitate nu vom obtine o recolta de calitate indiferent de conditiile pe care i le-am crea.

De exemplu, daca trebuie sa ne deplasam de la Timisoara la Bucuresti in doua ore (aceasta fiind conditia de calitate care se cere) trebuie sa ne urcam in masina, sa cumparam bilet, sa mergem la aeroport si sa ne urcam in avion (acestea fiind conditiile necesare). Deci avem posibilitatea sa fim la Bucuresti in doua ore, dar nu vom fi la Bucuresti daca nu indeplinim conditiile necesare.

Acest adevar a fost enuntat in urma unor cercetari riguroase si s-a confirmat ulterior in urma analizei probelor de recolta din experiente riguroase. Aceste experiente au fost facute cu mai multe soiuri de grau, in mai multe localitati si in mai multi ani. Experientele riguroase sunt acele experiente in care un soi se seamana de mai multe ori, in repetitii randomizate. Marimea parcelei este strict determinata si limitata pentru ca toata experienta sa fie asezata pe un sol cat mai uniform. Toate verigile tehnologice sunt identice si se executa in aceeasi zi peste toata experienta.

Rezultatele au fost publicate in lucrari de specialitate de catre o serie de cercetatori, printre care Dr. Mihaela Tianu si colaboratorii, Dr. Camelia Luminita Popov, cu precizarea ca indicii chimici influenteaza indicii reologici. Deci se poate aprecia ca acestia din urma sunt arbitrii impartiali care ne dau imaginea adevarata si completa a calitati.In functie de calitate, determinata pe baza analizei unor indici de calitate strict determinati, graul se incadreaza in grupe valorice (6 sau 7, cu specific de tara).

Calitatea graaului - "scapata" de legislatia in domeniu
Acum sa ne grabim spre avion si sa mergem la Bucuresti sa spunem lucrurile de mai sus si celor care au elaborat Hotararea nr. 1336 din 27 noiembrie 2002 privind instituirea Sistemului national de gradare a semintelor de consum. In opinia mea, acest act normativ inlocuieste un -nu defineste calitatea
- nu stabileste preturi de referinta pentru grupele de calitate

Art. 19 are urmatorul continut: "Factorii de gradare si limitele valorice ale acestora se analizeaza de Comisie pana la data de 30 aprilie a fiecarui an, pentru a stabili daca acestia se mentin sau se modifica". Aceasta prevedere desconsidera toate rezultatele in domeniu ale cercetarii agricole romanesti si naste o intrebare care va ramane fara raspuns:

Ce soi sa aleaga fermierul si ce masuri tehnologice sa aplice, daca este lipsit de un sistem de referinta precis?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.