Calitatea marfurilor alimentare

Trimis la data: 2006-02-01
Materia: Marketing
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.62 / 10
Downloads: 14
Autor: Robert
Dimensiune: 10kb
Voturi: 218
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Creşterea producţiei de bunuri de larg consum a determinat, din vremuri îndepărtate, apariţia unei activităţi de comerţ a cărei organizare şi desfăşurare a justificat necesitatea creării de şcoli comerciale capabile să pregătească elevii în probleme legate de „studiul mărfurilor”, aşa cum a fost denumită această disciplină în trecut .
Calitatea produselor este definită prin totalitatea însuşirilor concrete ţi a caracteristicilor care determină utilizarea lor în raport cu scopul pentru care au fost create, precum si eficienţa lor economică. De pildă, însuşirile concrete care definesc calitatea unui produs alimentar în funcţie de natura lui, sunt: organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, starea produsului din punct de vedere igienico-sanitar.

Calitatea unei mărfi, aşa cum rezultă din definiţia de mai sus, este determinată de: parametrii tehnici (funcţionalitate, rezistenţă la uzură, etc.), parametrii economici (consum de energie, de materii prime), parametrii estetici (aspect, culoare, formă).
Calitatea produselor prezintă o deosebită însemnătate pentru întreaga societate, deoarece are efecte favorabile în toate domeniile activităţii economice. De aceea această noţiune care exprimă unitatea însuşirilor esenţiale ale mărfurilor a căpătat importanţă majoră fiind reglementată prin legea calităţii.

La nivelul comerţului, s-au înfiinţat, în cadrul întreprinderilor comerciale laboratoare de control a calităţii produselor, servicii de calitate şi comisii de recepţie pe grupe de mărfuri, care au obligaţia să stabilească calitatea mărfurilor la primire, precum şi să urmărească modul cum produsele îşi menţin calitatea pe parcursul perioadei de păstrare garantată de producător.

Calitatea mărfurilor este determinată de o serie de factori ca: materia primă, procesul tehnologic, ambalajul, marcarea, transportul, păstrarea. Toţi aceşti factori formează conţinutul unor documente, elaborate la nivel central şi denumite standarde de stat. Ele prescriu condiţiile de calitate a mărfurilor.
Întrucât mărfurile îşi pot modifica, calitatea şi pe parcursul comercializării este necesar să întregim grupa factorilor specifici etapei productive cu factori, ca: păstrarea, condiţiile de ambalare şi gradul de calificare a lucrătorului din comerţ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.