Calitatea merelor

Trimis la data: 2011-05-16
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.48 / 10
Downloads: 228
Autor: Craciunescu horatiu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
10.1. Categoria Extra
Merele din aceasta categorie trebuie sa fie de calitate superioara. Ele trebuie sa prezinte forma, calibrul si coloratia caracteristice soiului respectivsi sa aiba atasat un peduncul intact. Pulpa trebuie sa fie lipsita de orice deteriorare. Merele nu trebuie sa prezinte defecte, cu exceptia unor foarte mici alterari superficiale la nivelul epidermei, cu conditia ca acestea sa nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, pastrarea si prezentarea sa in ambalaj.
10.1.1. Tolerante de calitate pentru Categoria Extra
5 % din numarul sau din greutatea merelor care nu indeplinesc cerintele categoriei, dar le intrunesc pe cele ale categoriei I sau, in mod exceptional, se incadreaza in tolerantele pentru acea categorie.

10.2. Categoria I
Merele din aceasta categorie trebuie sa fie de buna calitate. Ele trebuie sa prezinte forma, calibrul si coloratia caracteristice soiului respectiv Pulpa trebuie sa fie lipsita de orice deteriorare. Cu toate acestea, sunt permise .urmatoarele defecte cu conditia ca acestea sa nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, calitatea de pastrare si prezentarea in ambalaj: un usor defect de forma;

Un usor defect de dezvoltare; un usor defect de coloratie; usoare defecte la nivelul epidermei care nu pot depasi: lungimea de 2 cm, in cazul defectelor de forma alungita; 1 cm2 din suprafata totala in cazul altor defecte, cu exceptia ruginii (Venturia inaequalis), a carei Criteriile privind coloratia si inrosirea precum si o lista neexhaustiva a soiurilor corespunza Criteriile privind coloratia si inrosirea precum si o lista neexhaustiva a soiurilor corespunzatoare fiecarui criteriu figureaza in anexa 2 la prezentul ghid.

169 suprafata totala nu poate depasi 0,25 cm2; 1 cm2din suprafata totala in cazul loviturilor usoare, caz in care epiderma nu trebuie sa fie decolorata. Pedunculul poate lipsi cu conditia ca sectiunea sa fie curata si epiderma adiacenta sa nu fie deteriorata.

10.2.1. Tolerante de calitate pentru Categoria I 10 % din numarul sau din greutatea merelor care nu indeplinesc cerintele
categoriei, dar le intrunesc pe cele ale categoriei II sau, in mod exceptional, se incadreaza in tolerantele pentru acea categorie.

10.3. Categoria II
Aceasta categorie cuprinde merele care nu se incadreaza in categoriile superioare, dar corespund caracteristicilor minime definite mai jos. Pulpa nu trebuie sa prezinte defecte esentiale. Urmatoarele defecte sunt admise, cu conditia ca fructele sa pastreze caracteristicile esentiale in ceea ce priveste calitatea, pastrarea si prezentarea: defecte de forma; defecte de dezvoltare; defecte de coloratie; defecte la nivelul epidermei, care nu pot depasi: lungimea de 4 cm, in cazul defectelor de forma alungita; 2,5 cm2 din suprafata totala in cazul altor defecte, cu exceptia ruginii (Venturia inaequalis), a caror suprafata totala nu poate depasi 1 cm2; 1,5 cm2 din suprafata totala in cazul unor usoare lovituri, epiderma putand fi usor decolorata.

10.3.1. Tolerante de calitate pentru Categoria II
10 % din numarul sau din greutatea merelor care nu indeplinesc cerintele categoriei si nici cerintele minime, cu exceptia fructelor atinse de putregai sau cu alterari din cauza carora devin improprii pentru consum. In cadrul acestei tolerante, se poate admite un procent de maximum 2 % din numarul sau din greutatea fructelor care prezinta urmatoarele defecte: atacuri grave ale bolilor care dau anumitor regiuni din fructe un aspect sticlos sau de pluta; usoare leziuni sau fisuri necicatrizate; urme foarte usoare de putregai; prezenta unor paraziti vii in fruct si/sau alterarea pulpei din cauza parazitilor

10.4. Cerintele minime
Pentru toate categoriile definite tinand seama de dispozitiile speciale prevazute pentru fiecare categorie si de tolerantele admise, merele trebuie sa fie: intregi; sanatoase (se exclud produsele atinse de putregai sau cu alterari din cauza carora devin improprii pentru consum); curate, practic 170fara materii straine vizibile; fara boli; fara deteriorari cauzate de boli; fara umezeala externa anormala; fara miros si/sau gust strain. De asemenea, fructele trebuie sa fie culese cu grija.

Dezvoltarea si starea merelor trebuie sa le permita: continuarea procesului de maturatie si atingerea gradul de maturitate adecvat in functie de caracteristicile soiului respectiv2,3; sa reziste la transport si manipulare si sa ajunga in stare satisfacatoare la locul de destinatie.

10.5 Dispozitii privind calibrarea
Calibrul este determinat de diametrul maxim al sectiunii ecuatoriale sau de greutate. La toate soiurile si la toate categoriile, calibrul minim este de 60 mm, daca se determina dupa diametru, sau de 90 g, daca se determina dupa greutate. Se pot accepta fructe cu calibre mai mici, daca nivelul Brix al produselor este mai mare sau egal cu 10,5 o Brix, iar calibrul este de minim 50 mm sau 70 g.

Pentru a garanta omogenitatea de calibru a fructelor dintr-un colet:(a) pentru fructele al caror calibru se stabileste in functie de diametru, diferenta de diametru dintre fructele din acelasi colet este limitata la:5 mm pentru fructele din categoria Extra si pentru fructele din categoriile I si II prezentate pe randuri si in straturi suprapuse. Cu toate acestea, la merele din soiurile Bramley's Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel) si Horneburger, diferenta de diametru se poate ridica pana la 10 mm;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.