Calugarita

Trimis la data: 2006-03-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 1049
Autor: Isa34bell
Dimensiune: 10kb
Voturi: 46
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Calugarita - Filosoful, scriitorul şi esteticianul francez Denis Diderot (1713-1784) este unul dintre cei mai de seamă iluminişti. Deplină măsură a geniului realist al lui Diderot se oglindeşte în opera sa de povestitor şi romancier. Oprea de prozator a lui Diderot înseamnă un moment culminant în istoria realismului francez şi, fără îndoială, în cea a literaturii mondiale. Calugarita
Calugarita - Scrisă prin 1760-1761, după cum rezultă din Corespondenţa literară a lui Grimm, cât şi dintr-o scrisoare a lui Diderot către domnişoara Volland (datată 10 septembrie 1760), Calugăriţa a văzut lumina tiparului abia după treizeci şi cinci de ani mai târziu şi a fost ţinta atacurilor înverşunate ale criticilor şi ale moraliştilor, care s-au străduit din răsputeri să nimicească opera lui Diderot, din pricina ideilor înaintate conţinute în ea.

Calugarita - Călugariţa înfătişează chinurile şi lupta Suzannei Simonin împotriva comunitaţilor mănăstireşti în care a fost târâtă fară voia ei, drama ei constituindu-se în cel dintâi roman al lui Diderot.

Că Diderot a luat din viaţă faptelele înfricoşătoare descrise în romanul sau ne-o spune nu numai existenţa, neîndoielnică, a Suzannei Saulier- Simonin, care a intentat un proces mănăstirii din Longchamp, ci şi mărturiile vremii şi, printre ele, memoriile Marie Lemonnier publicate, în parte, pe la anul 1845.

Propunându-şi să înfăţişeze în toată goliciunea lui misticismul catolic, acolo unde el domnea nestingherit, Diderot şi-a adus la capăt sarcina în mod exemplar. Dar nu s-a mulţumit numai cu biciurea acestui aspect pe dinaintea ochilor cititorilor se ivesc şi figurile laice ale vremii, hibrizi monstruoşi ieşiţi din împreunarea misticismului cu morala burgheză. Familia Suzannei Simonin, pivotând între bani şi pioşenie, e un exemplu izbitor în acest sens.

Geneza operei este interesantă pentru că subliniază umorul lui Diderot, ca şi izvorul de inspiraţie al romancierului: lumea cu întâmplările ei mari şi mărunte. Călugăriţa a fost rezultatul unei păcăleli puse la cale de Diderot, Grimm, sotii d’Holbach şi doamna d’Epinay prietenului lor, marchizul de Croismare. În 1759, o tânără călugăriţă, Marguerite Delamarre, se adresase justiţiei pentru a desface un legământ impus de familie, împotriva propriei voinţe. Marchizul, prietenul lui Diderot se interesează de soarta nefericitei călugariţe, însă în ciuda implicării sale, Marguerite pierde procesul, rămânând în mănăstire.

Cu un an mai târziu pe când marchizul era în Normandia, Diderot şi Grimm îi scriu în numele protejatei sale, care era aparent evadată şi îi cerea sprijinul. Corespondenţa continua între cei doi glumeţi şi marchizul, însă Diderot nemaiştiind cum să termine farsa, îi scrie acestuia din partea unei vaduve aducându-i la cunoştinţă moartea călugăriţei. Cu mult mai târziu aflase marchizul de păcăleala ce îi fusese pusă la cale.

Sora Suzanne Simonin se născuse din realitate şi devenise şi mai vie în imaginaţia realistă a romancierului. Povestea ei patetică Diderot a scris-o cu mânie şi cu dragoste, cu acea participare intensă, vibrantă care dă autenticitate marilor creaţii artistice. Persecutată de familia ei, ca rod al unei iubiri necinstite a doamnei Simonin, Suzanne e trimisă la mănăstire de părinţii haini care vor să scape de grija zestrei

Intrata cu de-a sila în lumea mohorâtă şi înnebunitoare a călugăriţei, sora Suzanne cunoaşte pe rând viaţa din trei mănăstiri. Cunoaşte acolo umilinţa şi teroarea, ipocrizia şi pocăinţa, corupţia moravurilor şi alienarea tuturor valorilor umane, nebunia şi minciuna, lacrimile şi singurătatea care ucid sufletul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.