Cameleonul

Trimis la data: 2005-03-09
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 4629
Autor: Veronica
Dimensiune: 312kb
Voturi: 755
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aproape jumatate din speciile de cameleoni de pe pamant traiesc in insula Madagascar (Africa). Aceasta comunitate de cameleoni nu este numai cea mai mare din lume, dar ii cea mai unica, avand 59 de specii diferite, care se gasesc decat in Madagascar.
Nu doar insula este unica, ci si cameleonii care traiesc acolo sunt cu-adevarat unici. Cunoscuti pentru capacitatea lor de a-si schimba culoarea, ei pot fi vazuti purtand o varietate de culori, incluzand maroul, verdele, albastrul, galbenul, rosul, negrul sau chiar albul. Un motiv important pentru care cameleonii isi schimba culoarea este comunicarea. Prin intermediul culorilor, cameleonii comunica unii cu altii, exprimand diverse atitudini, cum ar fi dorinta de a se imperechea. Contrar credintelor populare, cameleonii nu pot “imbraca” un numar nelimitat de culori, si nu isi schimba culoarea pentru a se camufla, pentru a fi confundati cu mediul in care se afla. In schimb, pielea lor se schimba ca reactie la temperatura, lumina si dispozitie.

Adevarata frumusete a cameleonului se afla in adancul pielii sale. Sub pielea exterioara, care e transparenta se afla doua straturi de celule care contin pigmenti rosii si galbeni, numite cromatofori. Sub cromatofori se afla straturi de celule care reflecta lumina albastr si alba. Mai adanc, se afla un strat de melanina maro (care, la oameni, face ca pielea sa se bronzeze).

Lumina sau caldura din exterior si reactiile chimice din interiorul corpului determina celulele sa se dilate (sa creasca in volum) sau sa se contracte (sa isi micsoreze volumul). Un cameleon calm, de exemplu, ar putea fi verde, pentru ca celulele galbene usor contractate permit luminii albastre reflectate sa treaca prin ele. Un cameleon furios devine galben, pentru ca celulele galbene s-au extins la maximum, blocand astfel toata lumina albastra reflectata in straturile de dedesubt.

Si alte soparle – cum sunt anolele verzi – isi pot schimba culoarea. Dar schimbarea acestora de la verde spre maro este mai putin impresionanta decat schimbarile viu colorate si foarte usor de obsevat ale cameleonilor. Cameleonii au si alte caracteristici care-i deosebesc de celelalte soparle inrudite. Ei sunt unicele soparle cu picioare zigodactile, sau clesti. Aceste picioare apucatoare sunt ideale pentru cataratul in copaci. Cameleonii au, de asemenea, o limba extrem de extensibila. Limba e folosita pentru a prinde insecte sau hrana la care nu pot ajunge si poate atinge o lungime de doua ori mai mare decat corpul cameleonului. De asemenea, distinctivi sunt si ochii care se pot misca independent si care-i permit cameleonului sa inspecteze mediul in care se afla cu o capacitate de “acoperire” de aproape 360 de grade.

Cameleonii apartin propriei lor subfamilii, Cameleonine (lat. Chamaeleoninae), care este divizataa in doua triburi: : Brookesiini-ii (cameleonii pitici) si Chamaeleonini-ii (cameleonii tipici). Se apreciaza ca in prezent exista 134 de specii, din care 33 sunt specii de Brookesiini, restul fiind specii de Chamaeleonini. Recent, dupa 1990 s-au descoperit inca opt noi specii de cameleoni pitici.
Fosilele descoperite dau foarte putine date despre evolutia in timp a cameleonilor, cu toate ca ei sunt cu siguranta o specie foarte veche. Fosile s-au gasit doar in Africa si in Europa. Istoria bio-geografica a grupului este inca neclara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.