Camil Petrescu - Ultima noapte de dragoste pentru BAC

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: mustbespecialk
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" este un roman modern de tip subiectiv, de analiza psihologica, fiind, totodata, si un roman al autenticitatii si al experientei. Opera literara "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" este un roman modern de tip subiectiv, de analiza psihologica deoarece deplaseaza interesul spre estetica autenticitati, naratiunea concentrandu-se asupra evenimentelor vietii interioare, autenticitatea fiind redata prin exprimarea "exacta", cu sinceritate, a trairii unor experiente de viata "adevarate". Este un roman al experientei sial autenticitatii pentru ca valorifica trairea cat mai intensa, in plan interior, de catre personaje, a unor experiente definitorii.
Tema romanului surprindre drama intelectualului lucid insetat de absolutul sentimentului de iubire,dominat de incertitudini,care se salveaza prin constientizarea unei drame mai puternice,aceea a omenirii ce traieste tragismul unui razboi absurd,vazut ca iminenta a mortii.
Romanul publicat in 1930 este structurat in 2 parti cu titluri semnificative,surprinzand 2 ipostaze existentiale:ultima noapte de dragoste,care exprima aspiratia catre sentimentul de iubire absoluta si intaia noapte de razboi,care ilustreaza imaginea razboiului tragic si absurd ca iminenta a mortii.

Daca prima parte este o fictiune,deoarece prozatorul nu era casatorit si nici nu traise o drama de iubire pana la scrierea romanului,partea a doua este insa o experienta traita,scriitorul fiind ofiter al armatei romane in timpul primului razboi mondial. Titlul.Cuvantul "noapte" repetat in titlu reda simbolic incertitudinea,indoiala,nesiguranta si absurdul,necunoscutul si tainele firii umane.Cele doua nopti din titlu sugereaza si 2 etape din evolutia personajului principal,dar nu si ultimele,intrucat in final,Stefan Gheorghidiu este disponibil sufleteste pentru o noua experienta existentiala.

Romanul este scris la persoana I ,fiind un monolog liric,deoarece eroul se destainuie,se analizeaza cu luciditate,St.Gheorghidiu traind doua experiente fundamentale : iubirea si razboiul.Romanul este alcatuit pe baza unui jurnal de campanie,in care timpul obiectiv evolueaza paralel cu timpul subiectiv.In plan subiectiv,memoria involuntara aduce in timpul obiectiv experienta interioara a eroului aflat in permanenta cautare de certitudini privind sentimentul profund de iubire,care se dilueaza in fata unei drame mai complexe,aceea a razboiului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.