Camille Pissaro

Trimis la data: 2011-07-13
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.30 / 10
Downloads: 275
Autor: Cote ana
Dimensiune: 109kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camille Pissarro (n. 10 iulie 1830, Charlotte-Amalie, astazi in Insulele Virgine Americane - d. 13 noiembrie 1903, Paris) a fost un pictor francez care a jucat un rol decisiv in unificarea miscarii impresioniste si in schimbarile ce au avut loc in arta celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai tarziu decat cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contributia pe care a avut-o la formarea artistica a lui Paul Cezanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat si altii a influentat, desi mai putin remarcat, aparitia picturii moderne din secolul al XX-lea.
Viata si opera
Camille Pissarro s-a nascut la 10 iulie 1830 la Charlotte-Amalie, un port pe insula Saint-Thomas (pe atunci Antilele Daneze), azi Insulele Virgine Americane. Este cel de-al treilea fiu al lui Abraham Gabriel Pissarro si Rachel Manzano-Pomie. Parintii sai, de origine evreiasca, sefarzi portughezi, provenind din Bordeaux, se stabilisera pe insula in anul 1824, tatal fiind proprietarul unei prospere brutarii.

La varsta de 12 ani, Pissarro este trimis la o scoala din Franta. Timp de cinci ani va locui in Passy, in apropierea Parisului. Timpul liber si-l petrece adesea la muzeul Luvru; de atunci devine vizibila inclinatia lui spre desen. Intors pe insula natala, se intalneste cu Fritz Melbye, peisagist danez, in compania caruia Pissarro picteaza primele sale tablouri.

Dupa cateva luni de colaborare, animat de ideile anarhiste, idei de care va fi atras tot restul vietii sale, Pissaro fuge impreuna cu prietenul sau la Caracas, in Venezuela. Revine acasa si reuseste, cu greutate, sa-si convinga tatal ca nu are aptitudini pentru comert. In 1855, pleaca la Paris pentru a studia pictura.
La Paris ca pictor


(Camille Pissarro: Peisaj la Pontoise, 1867 - Metropolitan Museum of Art, New York)
Sosirea in orasul de pe Sena coincide cu "Expozitia Mondiala", unde descopera pictura generatiei mai varstnice: Corot, Millet, Daubigny, Delacroix. Este entuziasmat in special de operele lui Gustave Courbet, expuse simultan cu expozitia "Pavilionul Realismului". Va avea nevoie totusi de zece ani pentru a intelege si aprofunda arta lor.

Frecventeaza cateva scoli, se duce prin ateliere, dar nicaieri nu ramane pentru mult timp. Inca de la inceput are o simpatie pentru pictura peisajelor, de aceea este interesat mai ales de cercul de la Barbizon (Millet, Daubigny) si de creatiile lui Corot, in care vede pe maestrul sau si caruia ii va arata picturile sale si va urma fiecare observatie a acestuia.

Urmeaza o perioada de cotitura pentru Pissarro. La "Academia Elvetiana" intalneste pe viitorii impresionisti, in primul rand pe Monet, apoi pe Renoir, Sisley si Cezanne. In anul 1859, Salonul Oficial ii primeste primele lucrari. Locuieste pentru inceput la La Varenne Saint-Hilaire, la sud-vest de Paris, dupa aceea la Pontoise.

Picteaza in aer liber ("plein air"); pictura sa ia amploare, dar, din pacate, nu se prea vinde. Cautand o iesire din dificultatile financiare, este nevoit sa picteze ornamente decorative pentru evantaie. Pissarro devine un adevarat impresionist incepand din anul 1869.

Dupa mutarea la Louveciennes, intareste legaturile de prietenie cu Monet, Renoir si Sisley, ceea ce duce la schimbarea stilului sau in pictura. Vor creste expresivitatea si sensibilitatea fata de lumina, il va cuprinde fascinatia schimbarilor care au loc in diferite momente ale zilei sau perioade ale anului.

In timpul razboiului franco-prusac (1870-1871), Pissaro pleaca la Londra impreuna cu familia, dupa ce se casatoreste cu Julie Velley, cu care convietuia deja de zece ani. In Londra se intalneste cu Monet, cu care viziteaza muzee si se entuziasmeaza de arta peisagistilor englezi, in mod deosebit de Constable si Turner. Dupa reintoarcerea in Franta, anii 1872-1874 par a fi mai buni, pentru prima oara picturile sale gasind cumparatori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.