Campania electorala

Trimis la data: 2007-02-24
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 10
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 16
Autor: Andrei Alin
Dimensiune: 44kb
Voturi: 269
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Viaţa politică din România a fost dominată în ultimul deceniu de lupta între partidele de dreapta şi centru-dreapta şi principalul reprezentant al stângii, actualul Partid Social-Democrat (PSD), care se identifică cu fostul Front al Salvării Naţionale, înfiinţat imediat după revoluţie.

Contextul politic

Ne aflăm la momentul 2006, în prag de alegeri electorale prezidenţiale şi parlamentare, cu Traian Băsescu, şef al statului, candidat la al doilea mandat consecutiv, din partea Partidului Democrat, şi Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru, candidat din partea Partidului Naţional Liberal.
Contextul politic

Ne aflăm la momentul 2006, în prag de alegeri electorale prezidenţiale şi parlamentare, cu Traian Băsescu, şef al statului, candidat la al doilea mandat consecutiv, din partea Partidului Democrat, şi Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru, candidat din partea Partidului Naţional Liberal.

Chiar dacă raportul de ţară primit în plină campanie electorală poate fi interpretat de adversarii lui Tăriceanu ca fiind o notă nefavorabilă dată guvernării, faptul că primul ministru a ieşit la rampă imediat după anunţarea concluziilor raportului şi a expus într-o manieră realistă punctele pozitive şi negative ale acestuia îi conferă în final un plus de imagine.

Şi asta deoarece din mesajul Uniunii Europene se poate înţelege foarte bine faptul că avem mari şanse să ne integrăm la 1 ianuarie 2007, iar problemele care ne-au fost semnalate ultima dată sunt in curs de solutionare.

Pentru această campanie electorală Călin Popescu Tăriceanu şi Partidul Naţional Liberal se bazează pe votul oamenilor cu o viziune politică şi socială liberală, de dreapta, care locuiesc, de regulă, în zona urbană, precum şi pe votul oamenilor de afaceri, al celor care deţin societăţi comerciale, şi al angajaţilor din companiile private.

De asemenea, având în vedere istoria recentă a României, în comunism, aşteptăm o orientare a tineretului spre „dreapta“, spre doctrina liberala. În plus, campania pentru Călin Popescu Tăriceanu porneste sub auspicii favorabile, poziţia de prim-ministru conferindu-i un avantaj clar în faţa electoratului, dacă ne gândim că apariţiile frecvente în mass-media pot aduce un plus la capitolul imagine, iar un segment destul de important din alegători tinde să simpatizeze cu puterea.

Este adevărat că, în situaţia de faţă, Traian Băsescu vine cel puţin cu acelaşi avantaj, plecând din funcţia de şef al statului, motiv pentru care echipa de campanie a lui Tăriceanu a ţinut sub observaţie fiecare mişcare a lui Băsescu. Candidatura lui Mircea Geoană a fost tratata cu toata serioazitatea, în ciuda scandalurilor care au zguduit principalul partid de opoziţie – PSD, si au provocat scaderea acestuia in sondaje.

De altfel, echipa lui Călin Popescu Tăriceanu a lansat în presă, sub anonimat, şi comunicate care nu înfăţişează într-o lumină pozitiva principalii contracandidaţi. Ştirile apărute în presă (revista Formula AS) despre Băsescu şi Geoană şi „furnizate“ de echipa de campanie a PNL sunt anexate prezentei lucrări.

Motivul pentru care nu ne-am axat asupra unuia singur dintre cei doi a fost acela că ambii contracandidaţii puteau reprezenta un actor politic principal pe axa electorală centrală, pornind de la premisa că Tăriceanu se va plasa în perceptia majorităţii alegătorilor pe axa centrală.

(Băsescu are o opţiune serioasă pentru ocuparea unuia dintre cele două locuri, dar nici candidatura lui Mircea Geoană nu poate fi ignorată, aşa cum am mai precizat, dacă avem în vedere înclinaţia alegătorilor către PSD, către social-democraţie – este posibil ca lucrurile să se schimbe definitiv o dată cu ieşirea lui Ion Iliescu din cursa pentru preşedinţie, dar revenirea in forta a PSD este de asteptat).

Ceilalţi candidaţi nu reprezintă, în principiu, un pericol evident, acestia finnd constienti de pozitia reala pe axa electorală. Singurul motiv pentru care sunt angrenaţi în cursa pentru preşedinţie este încercarea de a obţine cât mai multe voturi pentru partidele pe care le reprezintă si posibilitatea de a constitui un partid important in cazul unei alianţe guvernamentale post-electorale.

Obiective, alianţe

Echipa de campanie electorală a lui Călin Popescu Tăriceanu şi-a propus ca obiectiv pentru primul tur obţinerea unui procent de 30% din totalul voturilor liber exprimate. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, PNL mizează pe obţinerea unui număr cât mai mare de voturi (aproximativ 25%), făcând în acelaşi timp o alianţă tacită cu Partidul Conservator în vederea participării împreună la guvernare.

În schimbul neatacării PNL şi candidatului Călin Popescu Tăriceanu, a susţinerii acestuia în turul doi de scrutin şi pentru guvernare, PNL le-a propus conservatorilor trei posturi de miniştri, dintre care unul de secretar de stat. O înţelegere asemănătoare a fost făcută şi cu Marko Bela şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, care s-a aflat la guvernare şi în celelalte mandate, fiind un partid care susţine cu constanţă grupurile ajunse la putere: trei „fotolii de miniştri“. Mizând practic pe aproximativ 11% din voturi din partea PC şi UDMR, PNL se poate baza, în linii mari, pe circa 36% din voturile exprimate, la care se mai poate adăuga susţinerea celorlalte minorităţi naţionale din parlament.

Analiza SWOT

Din analiza SWOT anexată acestei lucrări reiese că punctele forte de care se bucură Călin Popescu Tăriceanu sunt calitativ si cantitativ superioare celor slabe, iar acestea din urmă pot fi remediate – probleme legate de personalităţile corupte din partid.

În plus, faptul că şi la nivelul celorlalte partide s-a vorbit, în numeroase rânduri, despre cazuri de corupţie, determina o minimizare a impactului pe care invocarea de către contracandidaţi a corupţiei la nivelul PNL l-ar fi putut inregistra. În plus, scandalul de proporţii din PSD legat de corupţie („Matusa Tamara”), care a avut loc recent şi care la avut în prim-plan pe fostul Preşedinte al Camerei Deputaţilor, face ca orice altă situaţie similară să fie uşor minimalizată.

Buget

Echipa lui Călin Popescu Tăriceanu are la dispoziţie un buget de 2.800.000 de euro, la care se mai adaugă alţi 500.000 de euro din sponsorizări: 200.000 de euro de la grupul Rompetrol, 200.000 de euro de la Automotive Trading Services (Citroën) şi alţi 100.000 de euro de la mai multe societăţi cu răspundere limitată.

Totalul de 3.300.000 de euro a fost utilizat pentru achitarea tuturor cheltuielilor cu realizarea campaniei publicitare în media (TV, radio şi presa scrisă), organizarea de evenimente în perioada campaniei, realizarea de obiecte promoţionale (calendare, pixuri), realizarea de publicitate stradală şi, nu în ultimul rând, cheltuielile cu personalul si logistica implicate în campanie.

Accentul a fost pus, desigur, pe candidatul la preşedinţie Călin Popescu Tăriceanu, dar în toate apariţiile publicitare s-a precizat, mai mult sau mai puţin explicit, că are sustinererea deplina a Partidului Naţional Liberal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.