Campania electorala pentru alegerile prezidentiale noiembrie 2009

Trimis la data: 2011-08-31
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.05 / 10
Downloads: 10
Autor: Tudor Mihai
Dimensiune: 1604kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Importanta evenimentului
Scrutinul pentru alegerea persoanei care sa ocupe cea mai inalta functie in statul roman a avut loc intr-un context marcat de suprapunerea a trei tipuri de crize cu tendinta de cronicizare: o prelungita si agonizanta criza morala; o criza politica marcata de alternanta unor "varfuri de sarcina" cu momente de acalmie aparenta; o criza economica pentru a carei rezolvare in anul 2009 nu s-au luat masurile necesare atat din nepricepere cat si din ratiuni electorale.
Consecinta lipsei de speranta in schimbarea situatiei sociale si politice prin intermediul alegerilor a fost scaderea ratei de participare la alegeri (39,2% in alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2008 si doar 27,67% in scrutinul pentru Parlamentul European din 7 iunie 2009).
Marketing strategic
In aceasta etapa a campaniei electorale, trebuie identificate tipurile de votanti. Anumite caracteristici ale electoratului pot ramane neschimbate pentru o lunga perioada de timp, iar altele se pot schimba de la o campanie la alta. Astfel, candidatul trebuie sa cunoasca acele segmente de votanti pe care se poate baza si pe care poate sa le transforme in nucleul sau dur.Tot in aceasta etapa, candidatul trebuie sa isi defineasca pozitia pe care o va adopta in campanie, ceea ce va conduce la construirea imaginii candidatului, la determinarea agendei si a modalitatilor si a instrumentelor de comunicare.

Categoriile de public tinta ale candidatilor
In aceasta etapa, candidatul trebuie sa isi atinga categoriile de public tinta si sa isi impuna imaginea prin utilizarea mass-media si a publicitatii electorale, masurabila prin numarul de aparitii la stiri si numarul de spoturi electorale difuzate. Tot acum, candidatul si organizatorii campaniei sale trebuie sa se focalizeze pe atragerea de noi segmente de public.

Media reprezinta, deci, nisipurile miscatoare. Mai ales in timpul campaniilor electorale, interesul alegatorilor pentru media creste, ca urmare creste si intensitatea discutiilor interpersonale.
Omul politic nu ramane pasiv la problemele devenite, prin intermediul media, importante pentru alegator. De regula, daca nu are prioritati si strategii, va reactiona, intrand astfel intr-un joc extrem de periculos.

Televiziunea, cel mai important mijloc de comunicare in masa,
furnizeaza informatii care sunt dezbatute apoi de catre public sau analisti.De multe ori, informatia nu este prezentata neutru si contribuie la formarea opiniei publice.

Actorii- participantii la aceasta campanie: alegatorii si candidatii- analiza acestor doua categorii care influenteaza decisiv procesul electoral : Care este sloganul campaniei electorale? Mesajul sau mesajele transmise?; Strategiile adoptate?; Factorii de natura interna si pe cei de natura externa care au dus la un anumit rezultat? Cat a costat campania electorala si cum a fost aceasta finantata?

Traian Basescu
Sloganul : "Basescu pentru Romania"
Mesajul: " Vrea sa se implice in tot ceea ce inseamna Romania, vrea sa aiba grija de bunastarea romaniilor intrucat sa investeasca in tot ceea ce este nevoie pentru ca romanii sa ajunga la prosperitate."

Mircea Geoana
Sloganul: "Invingem Impreuna"
Mesajul: "Mesajul este unul unificator, de echilibru care sa induca ideea presedintelui pacificator, aducator de bine intr-o tara invrajbita"

Crin Antonescu
Sloganul: " Romania bunului simti, Antonescu presedinte"
Mesajul: "Schimbarea democratica a lui Traian Basescu e necesara, dar nu suficienta. Cu schimbarea lui Traian Basescu incepe si nu se termina revolutia bunului- simt in Romania. Programul meu este revolutia bunului-simt, a normalitatii, a competentei""Nu sunt, cine stie ce frumos, nu sunt nici pe departe cel mai destept om din Romania! Dar sunt in acest moment singurul candidat care n-am furat, n-am mintit, nu am acoperit minciuna, care am facut si fac politica pentru un vis!"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.