Campanie marketing si publicitate

Trimis la data: 2004-05-23
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 15
Autor: Simona
Dimensiune: 13kb
Voturi: 479
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ocupaţia principală a locuitorilor comunei Liţa este agricultura si creşterea animalelor, acestea fiind si principalele surse de venituri. Un procent relativ mic (aproximativ 20%) dintre adulţii apţi de muncă sunt angajaţi. Unii dintre aceştia lucrează în industria chimica deoarece în oraşul Turnu Măgurele exista un combinat de îngraşăminte chimice, din care numai unele secţii mai funcţionează.
Datorită creşterii alarmante a ratei şomajului, în zonă au luat fiinţă mai multe fabrici de textile, ramuri ale unor trusturi internaţionale, ce au angajat mână de lucru ieftină, în majoritate tineri până în 35 de ani. Aproximativ 10% din adulţii până în 40 de ani lucrează in străinătate.

Din punctul de vedere al veniturilor, acestea se situează la nivelurile mici şi mijlocii rezultate din salarii, ajutoare de la rudele din străinătate, ajutoare de şomaj, pensii, comerţ cu produse agrare şi animaliere.

În ceea ce priveşte educaţia, în comună sunt două grădiniţe şi două şcoli generale iar cele mai apropiate licee, şcoli post-liceale şi şcoli de meserii se află în Turnu Măgurele. Populaţia tânără, până în 40 de ani este absolventă de liceu sau cel mult de studii post liceale in proporţie de aproximativ 70%. Procentul absolvenţilor de studii superioare este foarte mic (1-max.2%) . Educaţia bătrânilor este de 4 până la 7 clase.

În privinţa accesului la informaţie majoritatea locuinţelor sunt dotate cu televizoare iar aproape jumatate dintre acestea au cablu tv. În comună nu există nici un punct de difuzare a presei scrise şi nici publicaţii locale, aşadar principalele mijloace de informare în masă sunt radioul şi televiziunea. Un lucru inedit in ceea ce priveşte comunicarea este faptul că reţelele de telefonie mobilă au cunoscut o dezvoltare mai accentuată faţă de cea de telefonie fixă.

Luând în considerare studiul social realizat în România în 1996, în comuna Liţa regăsim următoarele categorii de oameni: nostalgicii sunt batrâni de peste 60 de ani, cu venituri mici, caută siguranţa şi stabilitatea în religie. Tradiţionaliştii sunt oameni între 40 şi 60 de ani, mulţi dintre ei pierzându-şi locul de muncă din industrie se regăsesc debusolaţi în contextul actual.

Mulţi dintre cei sub 40 de ani pot fi încadraţi la conducători, principalul lor atribut fiind puterea de muncă, aceştia au iniţiative în dezvoltarea unor mici afaceri sau pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Generaţia tânără sau chiar foarte tânără (sub 20 de ani) produce „nou-veniţii” deoarece mulţi caută autorealizarea plecând în oraşele mari la studii.

Având în vedere criteriile de segmentare a populaţiei arătate mai sus şi, mai ales, accesul oamenilor la informaţie, voi arăta în cele ce urmează, două abordări diferite de promovare a produsului vopsea.

De ce am ales acest produs? Prin contact direct cu oamenii de acolo am observat că ei folosesc vopseluri in cantitaţi mari, mai exact aproape toate suprafeţele din lemn si metal sunt vopsite iar culorile alese sunt diversificate. De asemenea, procesul de vopsire se repetă aproape anual în majoritatea gospodăriilor.

Vopsirea gardurilor şi a tâmplăriei caselor s-a instituit aproape ca un obicei inclus în cureţenia de Paşte. Pentru o vizualizare mai concretă a cantitaţilor necesare, menţionez că fiecare curte are o deschidere la stradă de aproximativ 20 de metri, suprafaţa fiecarui gard fiind de cel puţin 20 m˛.

Un alt detaliu de reţinut este acela că în perioada cureţeniei de Paşte se crează un fel de competiţie tacită între vecini pentru cea mai frumoasa si curată casă şi gospodărie, în condiţiile în care toate casele arată aproximativ la fel. În cazul în care întrebi pe cineva de ce îşi vopseşte lemnăria vei primi probabil răspunsul: „Ca să intru în rând cu lumea”. Aşadar, când un consumator din comuna Liţa cumpară o cutie de vopsea, putem considera că acesta îşi satisface o nevoie socială, de apartenenţă la comunitate.

Principala modalitate de petrecere a timpului liber pentru copii, adulţii peste 30 de ani, pentru batrâni dar şi pentru mare parte dintre tineri este televizorul, de aceea ambele strategii au ca modalitate de promovare a produsului reclama tv.

În cele ce urmează voi încerca să identific setul de atribute determinante care să definească produsul pentru o poziţionare cât mai bună a acestuia pe segmentele de piaţă alese.

Prima strategie de promovare are ca public ţintă oamenii cu venituri mici. Aceştia sunt de obicei nostalgici sau tradiţionalişti,. Nostalgicii sunt batrâni care nu mai au putere de muncă de aceea un atribut asupra căruia se pune accent în această campanie este acela al durabilităţii (nu este necesar să revopseşti prea curând).

Pe lângă aceasta, un alt atribut important este cel al consistenţei vopselei, deci a puterii de acoperire – „este suficient să dai o singură dată cu pensula pentru a acoperii suprafaţa de vopsit”. Tradiţionaliştii ar cumpara un produs românesc, dar şi nostalgicii deoarece mentalitatea generală a oamenilor de acolo este aceea că tot ceea ce este „străin”, de import, este foarte scump, ori atributul cel mai important al produsului adresat acestui segment de piaţă este cel al preţului accesibil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.