Canada

Trimis la data: 2004-01-17
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.11 / 10
Downloads: 16
Autor: Carmen Ivan
Dimensiune: 78kb
Voturi: 947
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stat în America de Nord, cuprinzând şi insulele Arhipelagului Arctic Canadian, precum şi insulele Newfoundland, Vancouver ş.a., înconjurat de apele a 3 oceane: Atlantic, Pacific şi Arctic. Include 10 provincii şi 2 teritorii. Canada este a doua ţară ca mărime din lume. Suprafaţa este de 9.970.537 km. Aşezarea geografică: 4140’-8310’ lat N; 5240’-141 long V.
Relieful este reprezentat în cea mai mare parte de o câmpie cu reminiscenţe glaciare, având în est regiuni cu aspect de podiş, în vest fiind mărginită de masive muntoase (Sistemul Cordilierilor cu vârful Logan-6050 m- alt. maximală în limitele Canadei, care include: Munţii Stâncoşi- 3954 m, Mackenzie, Coastelor- 4042 m).

Stâncile vechi şi dure, metamorfice ale Scutului Canadian ocupă o mare parte din nord, întinzându-se de la Munţii Stâncoşi până la Coasta Atlanticului şi de la sudul Bazinului Arctic până la Marile Lacuri. În regiunile centrale ale Canadei se întinde partea nordică a Câmpiilor Centrale. La sud-est de Scutul Canadian se află câmpiile fertile şi populate din Sf. Lawrence cu atitudine predominantă de 300-600 m şi Marile Lacuri. La vest de Scutul Canadian sunt Munţii Stâncoşi şi alţi câţiva munţi care se întind până la Oceanul Pacific. De-a lungul ţărmului Oceanului Atlantic se întind Munţii Apalaşi cu alt. medie de 500-700 m.

Bogăţiile subterane: vechile pietre cristaline sunt foarte bogate în minerale cum ar fi: cupru, zinc, nichel, plumb, argint, aur, diamante, crom, uraniu, cărbune, sare, ghips. Minele de azbest sunt la sud de Sf. Lawrence, iar cele de fier lângă graniţa Quebec/ Labrador. Petrolul şi gazul natural provin din Preerie de unde pleacă prin conducte spre toate părţile ţării. Canada este cel mai mare producător de uraniu, zinc şi nichel.

Clima este continentală, cu ierni reci şi veri calde, însorite. Munţii Stâncoşi au prevenit răspândirea climei oceanice spre interiorul ţării. În ianuarie temperatura medie este de -15C, iar în nord, la Cercul Polar ea ajunge sub -30. Vara temperatura medie este de 19C. Cantitatea medie a precipitaţiilor este de 1000 mm/mpe an.

Canada este bogată în ape. Principalele râuri sunt: Ottawa, Moose, Albany, Winisk, Nelson, Churchill, Athabaska, Peace River, Leaf, Manicugan, Mackenzie, Columbia, Sf. Laurenţiu ş.a. Cel mai mare râu este Mackenzie (4242 m). Lacuri: Huron, Lacul Superior, Erie, Ontario, Nipigon, Winnipeg, Athabaska, Lacul Sclavilor, Marele Lac al Urşilor, Mantitoba, Winnipegosis, Mistassini, Garry ş.a.

43% din teritoriul Canadei îl constituie pădurile de conifere, în special de molid, brad, pin, cedru.Industria este foarte dezvoltată. Ea deţine mai mult de jumătate din totalul exporturilor. Cei mai mulţi angajaţi sunt în industria alimentară şi cea a fabricării metalelor şi, împreună cu produsele petroliere, chimicale, industria papetăriei şi forestieră, aduc cel mai mare venit de valută străină. Canada este cel mai mare producător de lemn din lume, al doilea în producerea celulozei şi al treilea în producerea hârtiei. Industriile sunt importante în regiunea Marilor Lacuri şi pe ţărmurile localităţii Sf. Lawrence. Toronto, Hamilton, Windsor şi Montreal sunt cele mai mari oraşe industriale.

Produsul intern brut: 601.329.000.000 dolari SUA (2% din agricultură, 28% din industrie, 70% din servicii).Exportă: mijloace de transport, maşini şi utilaje industriale, minereuri, combustibili, produse din lemn, hârtie, cherestea, gaze naturale, substanţe chimice, grâu, peşte (1,5 milioane tone pe an), celuloză.

Importă: produse chimice, textile, bunuri de larg consum, vehicule, fier, oţel, semipreparate, fructe, legume.Comerţ extern cu SUA, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Suedia, Franţa, Belgia ş.a.

Agricultura a fost tot timpul importantă în Canada cu toate că angajaţii din agricultură constituie mai puţin de 4% din numărul total al forţei de muncă. În jur de 7,3% din suprafaţa pământului este arată sau folosită pentru păşune. Produsele agricole constituie 8% din totalul exporturilor. Cea mai mare întindere unde se cultivă pământul este în preeria Alberta, Saskatchewan şi Mantiboa.

Populaţia constituie 30,8 milioane locuitori. Densitatea populaţiei este de 3 loc./km. Rata populaţiei urbane este de 77%. Durata medie a vieţii: 78 ani.
Componenţa etnică: canadieni britanici 45%, francezi 30%, germani 2%, italieni 2%, ucraineni 1%, olandezi 1%, amerindieni. Limbi oficiale: engleza şi franceza. Culte: creştinism (catolici 47%, protestanţi 42%, ortodocşi).

Orânduirea de stat: Canada este un stat federal, şeful statului este regina Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general. Puterea legislativă aparţine reginei Marii Britanii şi parlamentului canadian format din camera comunelor şi senat.Capitala este Ottawa (994 mii locuitori).Cel mai mare oraş este Toronto (3983 mii locuitori).Sunt 71104 km de căi ferate şi 849404 km de căi rutiere.Unitatea monetară: 1 dolar canadian (CAD) = 100 cenţi.Sărbătoarea naţională: 1 iulie (1867) – Aniversarea Creării Confederaţiei.Canada a fost admisă în ONU la 9 noiembrie 1945.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.