Canberra

Trimis la data: 2006-03-06 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 756
Autor: Toma oana Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Canberra - Ca si Washington,in Statele Unite,si Brasilia Braziliei, Canberra este o localitate gandita si construita ad-hoc, pe teren gol chiar cu destinatia de a fi capitala. Numai ca,spre deosebire de Brasilia, ea n-a "detronat" o alta,deja existenta,uzurpandu-i functia.

Canberra - Ca stat federativ,Australia este alcatuita,actualmente din sase state si doua teritorii. Dupa ce, la 17 septembrie 1900, Australia si-a declarat intentia de a deveni independenta fata de Marea Britanie, la 1 ianuarie 1901 ea si-a atins acest obiectiv, autoproclamandu-se Commonwealth of Australia.

Si tot in acel moment, s-a pus problema implicita a desemnarii unei capitale unice pentru noul stat creat.Cele doua metropole australiene de atunci- si de acum- si-au disputat onoarea de a deveni capitala noului stat confederativ. Cum nici Sydney, nici Melbourne n-a cedat, s-a decis construirea unei localitati, ca sediu al viitoarei capitale, undeva intre cele doua orase.

Topograful Charles Scrivener a optat in februarie 1909- pentru amplasarea noii capitale in Canberra, argumentand prin asezarea orasului intr-un amfiteatru de dealuri, protejat de vanturilr din sud si vest, vizibilitatea localitatii de la multe mile, posibilitatea construirii de cladiri publice pe coline de altitudine moderata si mai ales datorita existentei unei surse pentru apa de baut.

Pe 12 martie 1913, data la care de atunci este celebrata drept Ziua Canberrei- Lady Denman, sotia guvernatorului general, a numit oficial orasul Canberra. Walter Burley Griffin-castigatorul concursului international pentru Canberra(din 137 de proiecte)- a conceput planul capitalei focalizandu-l pe colina Parlamentului- in chip de centru simbolic al natiunii, inconjurata de o serie de cercuri concentrice ca drumuri de acces. Arhitectul a proiectat largi bulevarde radiale pornind din Capital Hill si purtand numele capitalelor statelor australiene aflate in directiile respective.

In 1964 a fost creat lacul Griffin, din centru orasului, prin indiguirea raului Molonglo. In 1970, la comemorarea bicentenarului debarcarii lui James Cook in Australia, in mijlocul lacului a fost instalat Captain Cook Memorial Jet Water, o coloana de sase tone de apa, propulsata la 147 m inaltime.Pe insula Aspen a lacului a fost construit un turn cu clopote(Carillon), primit in dar din partea Marii Britanii, in 1963, la aniversarea semicentenarului Canberrei.

Pe malul lacului se insira cele mai importante institutii publice demne de o capitala: Curtea Suprema de Justitie, Arhiva Nationala, Muzeul National, Biblioteca Nationala, Centrul National de Stiinta si Tehnologie, Galeria Nationala de Arta, Arhiva de Film si Sunet. Dar edificiul central de interes ramane cel al Parlamentului de pe Capital Hill.
Pe pajistea din fata vechiului parlament este instalat, din 1972, Cortul Ambasadei Aborigene- ridicat pentru a convinge guvernul sa recunoasca legitimitatea revendicarii de catre aborigeni a teritoriilor locuite de ei in Australia. Aici a obtinut statut oficial drapelul aborigen.

Capital Hill a fost confirmat, in 1974, ca loc al Parlamentului. Cladirea cu cele 4500 de incaperi ale sale este una dintre cele mai mari din emisfera sudica. In fapt nu se vede din ea decat fatada, restul fiind inglobat in deal.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.