Cancer gastric

Trimis la data: 2007-08-06 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 80 Nota: / 10 Downloads: 2981
Autor: Camelia Rada Dimensiune: 572kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
STOMACUL (ventriculus gaster) este segmentul cel mai lung al tubului digestiv.

AŞEZAREA: se află în cavitatea abdominală, în partea stângă , sub diafragmă, în loja gastrică (etajul supramezocolic) (vezi figura nr. 1).
La omul viu are poziţia verticală, iar la cadavru este aproape orizontal.

RAPORTURI: aflându-se situat în regiunea supramezocolică, stomacul are în partea de sus, înainte şi la dreapta, raporturi cu diafragma, ficatul şi micul epiplon, la stânga cu splina, în jos cu colonul transvers, înainte cu peretele abdominal şi înapoi cu pancreasul, rinichiul stâng şi splina).

Stomacul are:

a) două feţe: - anterioară;
- posterioară.
b) două margini sau cuburi:
- mica curbură concavă şi orientată spre dreapta;
- marea curbură convexă şi orientată spre stânga, având o lungime de circa 40 cm.
Stomacul este în legătură, prin cele două extremităţi ale sale, cu esofagul şi intestinul subţire.

Orificiul prin care stomacul comunică cu esofagul se numeşte cardia şi este uşor dilatabil, având un muşchi sfincter slab dezvoltat.
Orificiul dinspre intestinul subţire se numeşte pilor şi este închis printr-un muşchi - sfincterul piloric.
La nivelul pilorului, mucoasa stomacală prezintă o prelungire a cărei margine liberă este îndreptată spre intestin, formând valvula pilorică.

STRUCTURA STOMACULUI

Peretele stomacului este constituit din patru tunici, care, considerate de la exterior spre interior, sunt:
I. Tunica seroasă: - această tunică este formată din peritoneul visceral. Seroasa înveleşte stomacul aproape în întregime, lăsând neacoperită, la nivelul ligamentului gastrofrenic, numai o mică porţiune care vine în raport direct cu diafragmul. Ea se continuă cu elementele de susţinere şi fixare ale stomacului alcătuind epiplonul gastrocolic, gastrohepatic şi ligamentul gastrofrenic.

II. Tunica musculară: - este alcătuită din fibre musculare netede, aşezate în trei straturi:
- stratul extern este format din fibre longitudinale, fiind continuare a fibrelor longitudinale ale esofagului;
- al doilea strat conţine fibre aşezate circular;
- al treilea strat, cel intern, este format din fibre dispuse oblic ("parabolice" sau "în ansă").
Paturile de fibre musculare alunecă unele faţă de altele ceea ce permite destinderea şi relaxarea pereţilor stomacului atunci când acesta este plin sau gol.
III. Tunica submucoasă: - este formată din fibre conjunctive şi fibre elastice.

IV. Tunica mucoasă: - numită şi mucoasa stomacală este prevăzută cu numeroase cute longitudinale anastomozate, numite plici gastrice. Aceste cutări se datorează faptului că întinderea mucoasei este mai mare decât suprafaţa internă a stomacului, chiar când acesta este plin.
La nivelul curburii mici pliurile sunt mici, aici fiind calea gastrică).
Mucoasa are o grosime de circa 2 mm. şi este formată dintr-un epiteliu cilindric simplu, printre care se află glandele unicelulare, care secretă mucus şi dintr-un corion, în grosimea căruia se găsesc numeroase glande gastrice în număr de aproximaiiv 40.000.000, care alcătuiesc aparatul secretor al mucoasei.

După poziţia lor, după structura şi funcţiile pe care le îndeplinesc, glandele gastrice sunt de trei tipuri:
1. Glandele fundice: - sunt glandele principale ale stomacului - numite şi glandele proprii se află situate în regiunea fundică a corpului stomacului.
Ele sunt glande tubuloase, ramificate sau simple.
Secretă acid clorhidric, pepsina, labferment şi mucină.
2. Glandele pilorice: - situate în regiunea pilorică sunt glande tubuloase, ramificate sau simple, secretă labferment şi mucină.
3. Glandele cardiale: - situate în mucoasa regiunii orificiului cardia, sunt glande tubuloase, ramificate sau simple şi secretă lipaza stomacală.

VASCULARIZAŢIA STOMACULUI

Stomacul este vascularizat de ramurile trunchiului celiac. Astfel, artera gastrică stângă şi artera gastrică dreaptă se anastomozează de-a lungul micii curburi a stomacului; artera gastroepiploică dreaptă se anatomozează cu artera gastroepiploică stângă de-a lungul marii curburi; arterele gastrice scurte, ramuri din artera splionică vascularizează fundul şi feţele stomacului. Ramurile tuturor acestor artere se anatomozează şi formează trei reţele:
- reţeaua seroasă;
- reţeaua musculară;
- reţeaua submucoasă.
Din capilarele acestor reţele se formează venele, care alcătuiesc un plex în subseroasă şi apoi formează venele stomacului:
- vena coronară a stomacului;
- venele gastroepiloice (dreapta şi stânga);
- venele scurte.

Toate aceste vene se varsă în vena porta sau ramurile ei.
LIMFATICELE stomacului formează o reţea mucoasă, o reţea subseroasă. Acestea sunt repartizate în mica curbură şi în marea curbură. (vezi figura II).

INERVAŢIA
Stomacul are o inervaţie complexă. Ea este formată din fibre provenite din plexul solar, care sunt fibre simpatice şi fibre parasimpatice (din nervii vagi).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.