Cand si cum incepe modernitatea

Trimis la data: 2013-08-08
Materia: Informatica
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.12 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Multa vreme,istoricii au plasat,nu fara naivitate,inceputurile modernitatii in anul 1453 -punct terminus ce avea macar meritul simplificarii interpretarilor:la 1453 cadea Constantinopolul - ceea ce insemna sfarsitul puterii bizantine ce domnea de un mileniu peste bazinul mediteranean -iar in vest lua sfarsit Razboiul de 100 de ani,marcand astfel nasterea,in Franta si Anglia,a monarhilor nationale ce vor deveni noii actori ai scenei europene.In acelasi timp,o data cu sfarsitul Bizantului,carturarii greci s-ar fi refugiat in Italia,aducand cu ei semintele Renaserii.Astfel,la toate nivelurile,1453 furniza un sfarsit necesar si in acelasi timp dramatic lumii muribunde a Evului Mediu.
Astazi,metodele si interpretarile istoriografice mult mai rafinate ne ingaduie sa patrundem dincolo de comoditatea instituirii,cu pretentii universaliste,a unui asemenea moment 0 al modernitatii.Vom vedea in acest curs ca la 1453 Renasterea mergea deja catre amurgul ei baroc,ca procesele centralizarii politice in marile state nationale din Europa au fost mult mai complexe si mai dificil de delimitat,in fine ca sfarsitul Constantinopolului nu a fost un moment crucial nici macar pentru Europa Orientala,ci doar un eveniment, de altfel previzibil,dintr-o lunga continuitate istorica,ale carui consecinte s-au revelat abia pe termen lung.

Anul 1492 nu are deci nici el cum sa constituie un reper absolut;alegerea sa este pur conventionala,impusa de comoditatea impartirii discursului istoric in etape incadrate de jaloane temporale fixate mai degraba de un consens al istoricilor decat de o semnificatie obiectiva decelabila.Am preferat insa a da o limita inferioara modernitatii mai degraba la 1492 decat la 1453,pentru ca marile fenomene si procese politice ce o caracterizeaza tind a se agrega spre sfarsitul secolului XV;ele nu apar ex nihilo imediat dupa caderea Constantinopolului si sfarsitul Razboiului de 100 de ani,ci sunt rezultatele unor evolutii -sau, adesea,involutii -de durata.

In acelasi timp,1492 marcheaza descoperirea Americii,punct nodal in expansiunea europeana;iar colonialismul si, mai tarziu, imperialismul, vor constitui permanent un pandant al istoriei moderne si contemporane a Europei. Amurgul Evului Mediu,cum il numea marele istoric J.Huizinga,a fost epoca unor crize cu mult mai profunde decat cele in plan politic sau cultural pe care cu multa ingenuitate le identifica o istoriografie pozitivista si progresista.

La un secol dupa Marea Ciuma de la mijlocul secolului XIV, o grava depresiune demografica continua inca sa afecteze Europa. Consecintele sale in plan economic erau extrem de acute:progresele inregistrate in secolele XII-XIV fusesera pierdute cu totul,atat din lipsa mainii de lucru cat si a epuizarii zacamintelor de metale pretioase din Occident,si nu in ultimul rand,a distrugerilor provocate de razboaie - mai ales in Franta si in Spania.Manifestarile unei dezvoltari economice de tip capitalist nu apar decat in cazurile exceptionale ale Tarilor de Jos si oraselor din nordul si centrul Italiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.