Cantareata cheala de Eugen Ionescu

Trimis la data: 2009-04-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 13
Autor: Irina P.
Dimensiune: 667kb
Voturi: 31
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitor afirmat, iniţial, în cultura română şi apoi în cea franceză, Eugen Ionescu s-a născut la 26 noiembrie 1909 în or. Slatina. Tatăl a fost român, dar cu studii juridice făcute la Paris, iar mama – de origine franceză. Eugen a urmat primele clase şcolare în Franţa apoi în România, a urmat cursurile la colegiul “Sf. Sava” din Bucureşti şi apoi pe cele ale Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti. Luându-şi licenţa în filologie modernă, în 1932, el a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, profesor de limba franceză.
Fiind intervievat, Eugen Ionescu deschide una dintre motivaţiile principale care l-au determinat să scrie: “Eu, care sunt sincer, trebuie să mărturisesc, cu mîna pe conştiinţă, următoarele lucruri: întîi, literatura a fost marea mea pasiune; literaţii, marii mei idoli. Neputinţa de a le semăna mi s-a părut definitivă, implacabilă, în ziua cînd, fiind elev, în clasa a IV-a de liceu, profesorul Olmazu mi-a spus că n-am „talent” şi mai ales, cînd dl. Perpessicius (nu-şi aduce aminte) a scris la Poşta redacţiei a Universului literar că nu-mi primeşte poeziile.

Dl Perpessicius, de altfel, mi-a dat titlul cărţii mele, care, cum se ştie, a fost magnetul înjurăturilor anului trecut
Şi anume: 13 inşi trimisesem poezii, 13 inşi cărora, puşi unul lîngă altul, dl Perpessicius le-a răspuns, în bloc, cu majuscule: NU. Perseverent cum sunt, am continuat să fac poezii şi în clasa a V-a. Am prezentat un sonet dlui Pompiliu Constantinescu care mi-era profesor de română. Dlui Pompiliu Constantinescu i s-a părut că sonetul meu e rudimentar.

De lucrul acesta am căutat să mă răzbun în toate chipurile, afirmînd în decursul fructuoasei mele activităţi că critica d-sale este rudimentară. În clipa în care nu am mai iubit literatura, ci am devenit vanitos, m-au primit publicaţiile, a vorbit despre mine la Radio dl Perpessicius însuşi şi m-am înjurat, în scris, ca de la egal la egal, cu fostul meu profesor, dl Pompiliu Constantinescu. Dar despre faptul că am scris din vanitate am vorbit pe larg în Nu.

Astăzi, dispreţuiesc prea sincer pe toţi literaţii şi neliteraţii ca să mai pun accentul pe vanitatea literară. Mai scriu însă din deprindere; dintr-un obicei prost; dintr-un viciu contractat din copilărie. Şi am să mai scriu pentru că, neputînd face politică şi nefiind filosof, trebuie să-mi trec timpul cu ceva pînă la moarte, ca s-o uit şi ca să nu mă plictisesc de tot.”

Cantareata cheala este titlul unei piese de teatru scrisă de Eugen Ionescu. Opera afiliată curentului dramatic al teatrului absurdului, înfăţişează perfect degenerararea rasei umane şi a relaţiilor dintre aceştia. Piesa este genială, aparent fără fir epic, aparent fără sens, dar ce deţine conotaţii profunde, specifice lui Eugen Ionescu. Piesa a avut mare impact (mai mult sau mai puţin pozitiv) asupra societăţii de atunci. Eugen Ionescu a avut meritul de a crea adevărata configuraţie a vieţii - cea absurdă (Cu toţii suntem absurzi; nimeni nu recunoaşte).

Piesa a fost jucată pentru prima dată în mai 1950 la Théâtre des Noctambules. După un număr mare de interpretări, a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franţa, primind premiul Molière d'honneur.

Este aproape imposibil a face un rezumat al piesei, absurdul fiind omniprezent. Familia Smith, o familie tradiţională din Londra au ca invitaţi pe familia Martin. Printre alţii, căpitanul de pompieri îi va vizita de asemenea, şi va recunoaşte în Mary un vechi prieten. Acest rezumat însă nu prezintă atmosfera piesei, care are rolul de a suplini lipsa unei intrigi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.