Cantecul ploaiei - Alexandru Macedonski - comentariu literar

Trimis la data: 2014-05-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 1
Autor: larisabalan
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simbolismul este un curent literar prin care se prezinta o idee abstracta, cu ajutorul unui obiect ce apartine lumii fizice, pe baza unei analogii. Curentul literar apare in Franta, in a doua jumatate a secolului XIX ca reactie impotriva parnasianismului ( miscare literara afirmata in Franta, in deceniul al VIII-lea al secolului XIX, care si-a luat numele de la revista "Le Parnasse contemporaine") . Termenul este impus de Jean Moreas, care in anul 1866 scrie un manifest literar. Precursorul simbolismului este considerat Beaudelaire, prin volumul "Corespunderi".
Simbolismul a fost un current imbratisat la vremea respectiva si de poetii din Romania; astfel, Alexandru Macedonski, poet, prozator, dramaturg si publicist roman, supranumit "poetul rondelurilor" a fost primul reprezentant al simbolismului in literatura romana, el inspirandu-se din literatura franceza. Una dintre poeziile lui Alexandru Macedonski in care este vizibila amprenta simbolismului este poemul "Cantecul ploaiei", publicata in volumul "Poezii", din anul 1882. Trasaturile specifice curentului literar sunt prezente, armonizand in stilul specific poemul lui Al. Macedonski.

Tema poemului este de natura simbolista: iubirea ca motiv de reverie : "Fiinta mea si simtirea/ Sufar si plang amandoua", iar natura , ca tema principal, este loc in care sufletul isi varsa suferinta, aceasta armoniszandu-se intr-o simfonie de jale cu sunetul trist emanat de o Titlul poemului : "Cantecul ploaiei" este format din doua substantive comune, la numarul singular: "cantecul" si "ploaiei", primul substantiv fiind articulat cu articol hotarat. Prin titlu se doreste evidentierea, printr-o imagine auditiva, a sunetelor reusite de picaturile de ploaie pe portativul naturii si al sufletului eului liric.

De asemenea, structura poeziei in cadrul careia regasim un refren si un laitmotiv, duce cu gandul la o melodie; un cantec celebru, preacunoscut si trist. De altfel, in poem se respinge prozaismul; poezia fiind definita ca arta a simtirii. Poezia simbolista se constituie din "coresondente", "sugestii", "sitenze" si simboluri - ea nu descrie, nu nareaza, ci sugereaza stari ale spiritului : " Fiinta mea si simtirea/ Sufar si plang...".

O alta trasatura este cultivarea simbolului, care sa exprima corespondentele si afinitatile dintre diferite elemente ale universului: motivul ploii continue apare ca element de legatura intre cer si pamant si totodata stabiliste o conexiune cu sufletul omului, legandu-l de spiritual naturii: "Afara e trist ca si-n casa". Ploaia impleteste astfel mediul familiar al casei, cu mediul exterior, necunoscut; leaga apropiatul de indepartat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.