Cantitativ si calitativ in stiintele socio-umane

Trimis la data: 2011-08-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 7.42 / 10
Downloads: 20
Autor: Stoica Melinda
Dimensiune: 65kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In stiintele socioumane se intalnesc o serie de dihotomii (diviziune/impartire) insa una care se discuta cu o frecventa deosebita este cea dintre cercetarile de tip cantitativ si cele de tip calitativ. In timp, in limbajul stiintelor sociale, termenii de cantitativ si calitativ au cunoscut o trecere spre o sfera mult mai larga decat in acceptiunea lor initiala ajungand in cele din urma sa se constituie in doua mari paradigme (modele). Intr-un camp al ideilor extraordinar de vast, cum este cel al stiintelor socioumane, racordarea la una sau alta dintre cele doua paradigme a sociologilor cercetatori a fost mai mult decat fireasca, unii dintre ei afirmand deschis superioritatea sau inferioritatea unei paradigme in raport cu alta. Pe de alta parte, altii au vazut in ele numeroase complementaritati si inferente (T.Rotariu, P.Ilut, Ancheta sociologica si sondajul de opinie, 1997, p.24), asa dupa cum o certifica si pozitia lui T.Herseni care insista asupra faptului ca sociologia trebuie sa utilizeze deopotriva metodele cantitative si pe cele calitative ca forma de intregire reciproca.
Acelasi sociolog mentioneaza cu claritate ca nu exista realitate sociala numai calitativa, dupa cum nu exista realitate sociala numai cantitativa, cele doua elemente presupunandu-se reciproc. Ideea de a cuantifica unele dintre metodele sociologiei, adica de a introduce masurarea, a fost una benefica si va continua sa ramana asa daca se vor respecte doua conditii: 1)a nu se parasi metodele calitative; 2) aplicarea metodelor cantitative sa aiba loc atunci cand se obtin rezultate reale, nu formale. Acest rationament este argumentat prin aceea ca o corelatie sau un calcul de covarianta nu asigura prin ele insele adevarul sociologic, ci numai in masura in care faptele cuprinse in ele sunt reale (T.Herseni, Sociologie, 1982, pp.196-197).

Ca orientare metodologica abordarea cantitativa se plaseaza pe pozitia pozitivismului, care este modelul de cercetare in stiintele naturii, chiar A.Comte oferind termenului de sociologie alternativa lingvistica de fizica sociala, militand pentru trecerea studiului societatii sub semnul studiului pozitiv (exact) al faptului, cu ajutorul unor metode identice sau analoage celor din stiintele naturii, pentru a se trece de la speculatia despre om si societate la cercetarea efectiva.

La inregistrare, numarare si masurare. Pe de alta parte au existat voci precum cea a lui W.Dilthey care s-au opus unei astfel de abordari, insistand pe deosebirea de esenta dintre stiintele naturii si stiintele culturii si ale spiritului. El a motivat aceasta deosebire prin aceea ca socio-culturalul si istoria sunt produsul subiectivitatii umane, al motivatiilor si intentiilor lor. De aceea cunoasterea sociumanului nu se poate face din exterior, obiectiv, ci de pe baze interioare, cele ale subiectivitatii umane care sta in spatele faptelor, fenomenelor si proceselor ce compun realitatea sociala. In acest fel a aparut si opozitia dintre comprehensiune (intelegere) si explicatie.

In cadrul explicatiei, plasata pe pozitiile pozitivismului, deci a abordarii cantitative, se lucreaza cu scheme cauzale, metode statistice, se determina influentele unor fenomene asupra altora prin luarea in considerare a unor variabile independente si altele dependente. In cadrul comprehensiunii, plasata pe pozitiile fenomenologiei, deci a abordarii calitative, se mizeaza pe subiectivitatea umana, se face ale la intuitie si empatie (P.Ilut, Abordarea calitativa a socioumanului, 1997, pp.40-41).Multi autori din literatura de specialitate, atat din strainatate cat si din tara noastra, au realizat adevarate tablouri comparative privitor la cercetarile de tip cantitativ si calitativ evidentiind diferentele care apar intre ele, dar si anumite asemanari.

Diferente intre abordarile de tip cantitativ si calitativ :
1.Cercetarile cantitative sunt plasate epistemologic pe pozitia pozitivist-explicativa, in timp ce abordarile calitative pe o pozitie fenomenologico-comprehensiva (fenomenologie = curent filosofic ce studiaza fenomenele constiintei sau sufletesti prin prisma orientarii si a continutului lor, facand abstractie de omul real, activitatea lui psihica si de mediul social, vezi D.Unguras, A,Staicu, Dictionar filosofic, 1994, p.67). Cu alte cuvinte cercetarile cantitative au o abordare asemanatoare stiintelor naturale, iar cele calitative o abordare etnologica si a comunicarii. 2.In cercetarea cantitativa cuvintele cheie sunt cele de control si de intindere (nivel macrosocial, global, formal). In cele calitative ele sunt comprehensiune si profunzime (microsocial, local, contextual);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.