Capacitatea de folosinta a persoanelor juridice

Trimis la data: 2003-05-07 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 2799
Autor: Stefan Radu Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Alături de persoanele fizice, persoanele juridice apar în circuitul civil ca subiecte de drepturi şi obligaţii. În această calitate, ele au aptitudinea generală şi abstractă de a dobândi drepturi şi de a-şi asuma obligaţii şi, în virtutea acesteia, pot dobândi drepturi şi îşi pot asuma obligaţii.
Legalitatea capacităţii de folosinţă exprimă ideea că ea este prevăzută de lege, voinţa părţilor neavând nici un rol în privinţa capacităţii e folosinţă.

1. Consideraţii generale
Alături de persoanele fizice, persoanele juridice apar în circuitul civil ca subiecte de drepturi şi obligaţii. În această calitate, ele au aptitudinea generală şi abstractă de a dobândi drepturi şi de a-şi asuma obligaţii şi, în virtutea acesteia, pot dobândi drepturi şi îşi pot asuma obligaţii.2. Caractere juridice
Legalitatea capacităţii de folosinţă exprimă ideea că ea este prevăzută de lege,voinţa părţilor neavând nici un rol în privinţa capacităţii e folosinţă.

Generalitatea exprimă caracterul ei abstract - general, aptitudinea de a avea drepturi şi obligaţii fără a exista o enumerare limitativă; generalitatea se raportează la scop.Inalienabilitatea capacităţii de folosinţă exprimă ideea că aceasta nu poate fi înstrăinată nici total, nici parţial.

Actul juridic prin care o persoană juridică renunţă sau înstrăinează
capacitatea de folosinţă este lovit de nulitate absolută, deoarece aceasta ar însemna însăşi încetarea fiinţei persoanei juridice, or încetarea ei poate avea loc numai prin modurile stabilitede lege (care sunt comasarea, divizarea şi dizolvarea).

Intangibilitatea capacităţii de folosinţă constă în faptul că aceasta nu poate fi limitată sau îngrădită decât în cazurile şi condiţiile stabilite de lege.Specialitatea capacităţii de folosinţă este caracterul juridic care diferenţiază conţinutul capacităţii de folosinţă a persoanei fizice de cel al persoanei juridice. Dacă în cazul persoanelor fizice capacitatea de folosinţă are un conţinut identic pentru toate persoanele, în cazul persoanelor juridice această
calitate diferă de la o persoană juridică la alta, în funcţie de scopul pentru care persoana a fost înfiinţată.

Astfel, Decretul nr. 31/1954, prevede:,, Persoana juridică nu poate avea det acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, act de înfiinţare sau statut." Aşadar, întinderea capacităţii de folosinţă a persoanei juridice este limitată de principiul specialităţii acestei capacităţi, iar principiul se raportează la scopul persoaneijuridice stabilit de lege, act de înfiinţare sau statut.

Momentul dobândirii capacităţii de folosinţă de către persoanele juridice supuse înregistrării (înmatriculării)Persoanele juridice supuse înregistrării dobândesc capacitatea de folosinţă de la data înregistrării (înmatriculării), indiferent de modul lor de înfiinţare. Momentul dobândirii capacităţii de folosinţă de către persoanele juridice nesupuse înregistrării

Persoanele juridice nesupuse înregistrării dobândesc capacitatea de folosinţă în funcţie de specificul modului de înfiinţare, care este, după caz: a) data actului de dispoziţie care le înfiinţează; b) data recunoaşterii actului de înfiinţare; c) data autorizării înfiinţării şi data îndeplinirii vreunei alte cerinţe a legii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.