Capitanul si Italia - Claudio Mutti

Trimis la data: 2009-05-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.76 / 10
Downloads: 0
Autor: GEorgi Tudose
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In cursul intalnirii noastre din 26 si 27 septembrie 1992, Elena Ilinoiu, vaduva lui Corneliu Zelea Codreanu, pentru a arata ca sotul ei avea adeseori presentimente si intuitii surprinzatoare, imi povesti un inedit episod din viata Capitanului. Era in 1927, cand Capitanul, aflat in apropiere de Grenoble, unde intentiona sa-si dea doctoratul in Drept, a primit de veste ca in Romania urmau sa aiba loc alegeri partiale; s-a hotarat atunci sa raspunda invitatiei de a se reintoarce in tara pentru a participa la alegeri, si a plecat imediat. Pentru a lua trenul care avea sa-l duca in Romania, trebuia sa se opreasca in Italia, la Milano.
Pentru a lua trenul care avea sa-l duca in Romania, trebuia sa se opreasca in Italia, la Milano. Aici, avand inainte intreaga zi, si-a lasat valiza la oficiul de bagaje al garii centrale si s-a plimbat in imprejurimile garii, in cautarea unei frizerii; insa acolo, cand a trebuit sa plateasca, a constatat ca nu mai are portofelul, in care se aflau atat banii, cat si biletul de Bucuresti. S-a dus la consulatul roman (pe vremea aceea era unul si la Milano), dar i s-a refuzat orice ajutor. Intors la gara, s-a asezat sa-si traga sufletul, urmarind o vreme lucrul hamalilor.

Deodata s-a ridicat si a pus mana pe umarul unuia dintre acestia, intrebandu-l daca nu cumva gasise un portofel. Tocmai omul acela, cu putin timp inainte, gasise intr-adevar un portofel si-l depusese la politia feroviara! Era chiar cel al lui Codreanu, astfel ca si l-a putut recupera indata. Un alt episod neobisnuit li s-a intamplat catorva italieni care venisera la Bucuresti anume ca sa-l intalneasca pe Capitanul Garzii de Fier. "Ziaristi, probabil" - spunea vaduva Capitanului, cea care isi amintea ca faptul se petrecuse prin primele luni ale anului 1938.

Pe vremea aceea, Codreanu i-a primit pe Virgilio Lilli (care a scris apoi un lung articol pentru "La lettura"), pe Virginio Gayda de la "Giornale d'Italia", pe Francesco Maratea de la "Messaggero" si pe Julius Evola, care a relatat convorbirea sa cu Capitanul in mai multe cotidiene si periodice .(1) (Nu si pe Indro Montanelli, care, in ciuda portretului detaliat facut Capitanului in "Corriere della Sera", a ajuns la Bucuresti numai dupa asasinarea lui Codreanu). S-a intamplat ca vizitatorii veniti din Italia sa ajunga la Casa Verde intr-o miercuri sau intr-o vineri, adica intr-una din cele doua zile ale saptamanii in care legionarii tineau "post negru":

se abtineau complet de la mancare, bautura si fumat, pana la apusul soarelui. Sau poate sa fi fost intr-o marti - alta zi in care Capitanul obisnuia sa posteasca.In orice caz, acesta i-a poftit in biroul sau pe ziaristi, pana ce, spre seara, ii spune sotiei sale sa pregateasca masa: italienii aveau sa-i fie oaspeti. Biata doamna s-a cam speriat, fiindca nu aveau decat o strachina cu fasole verde si nu prea vedea cum o sa-i sature pe toti. "Dar acei italieni - povestea amuzata vaduva lui Codreanu - nu mai pridideau sa-si manifeste entuziasmul pentru acel fel de mancare si sa laude cina!"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.