Capitulatiile - puncte de vedere juridice

Trimis la data: 2013-08-26 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asa cum am aratat pe tot parcursul acestei lucrari prima etapa a teoriei capitulatiilor incepe odata cu momentul in care " statutul Tarii Romanesti fata de Poarta s-a conturat si precizat, in liniile sale fundamentale, inca din deceniile 3-4 ale secolului al XV-lea, practic dupa 1420, dar s-a completat cu noi elemente dupa 1462 si s-a stabilizat in jurul lui 1480. Dupa modelul acestui statut, otomanii vor cauta sa reglementeze si raporturile lor cu Moldova lui Stefan si a urmasilor sai, in special dupa 1484-1486, iar dupa modelul statului ambelor tari, pe cel al principatului Transilvaniei dupa 1541"1.

Astfel in secolele XV-XVI, " capitulatiile" (tractatele) isi traiesc prima etapa2 adica stabilirea raporturilor intre Principate si Poarta pe baza " evolutiei raporturilor de forta dintre contractanti'3 . Din aceasta etapa ramane traditia unei autonomii si a unor tratate garantand aceste privilegii. Aceasta amintire ce ramane nu doar in Tarile Romane ci in intreg spatiu european: care considera " statutul politico-juridic al Tarilor Romane (...) cazul cel mai tipic de autonomie statala fata de Poarta si, tocmai de aceea, a fost invocat si solicitat ca model de cazacii lui Hmielnitki si chiar de raguzani la mijlocul sec. al XVII-lea, precum si de sarbi la inceputul sec. XIX-lea"4.

Dupa secol 333u2024d ele XVI si XVII, secole de actiune militara si diplomatica energica, tarile romane reusesc sa isi salveze individualitatea si sa faca cunoscute in intreaga Europa drepturile lor5.La finele acestei perioade in opera lui Miron Costin, lonNeculce, Nicolae Milescu, Dimitrie Cantemir, Constantin Cantacuzino -- stolnicul, Radu Popescu, ideea capitulatiilor apare clar sub forma unor intelegeri -a unei paci cu turcii, incheiata prin acordul intregii tari ce garanteaza autonomia, domnia si institutiile tarii, limba si biserica si granitele. Pentru ca la Dimitrie Cantemir ideea capitulatiilor sa fie la fel de clara si dezvoltata pe cat va fi la jumatatea sec. XVIII: la Congresul de la Focsani6.

Instaurarea domnilor fanariote va provoca o cezura prin violenta si masuri antiromanesti in lupta pentru respectarea capitulatiilor. Reprezentand ei insusi o incalcare a privilegiilor principatelor romanesti, domnitori fanarioti, nu sunt intotdeauna foarte dornici sa apere autonomia tarilor pe care le conduc invocand drepturi vechi ale acestora care pot fi oricand folosite si impotriva lor.

Din aceasta pauza, care nu e in nici un caz atat de masiva si completa pe cat s-ar putea crede jumatatea sec. XVIII produce o rasturnare completa aceste documente reaparand in circuitul diplomatic internationale si romano-turc cu prevederi reale si cu o formula neobisnuita, pentru turci, dar acceptabila atat pentru noi cat si pentru intreaga Europa.

Din acest moment " vechile tratate" reincep a produce efecte juridice. Asa cum s-a aratat pana acum in istoriografia noastra7, viziunea romaneasca este aceea a unor contracte durabile, bilaterale cu drepturi si obligatii reciproce respectate de ambele parti, viziune de tip bizantin, roman si european8.in plata tributului vazandu-se doar o rascumparare a pacii, o garantie a contractului, un semn de bunavointa ce nu afecteaza suveranitatea tarii9.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.