Capra cu trei iezi - referat pentru definitivat si gradul II

Trimis la data: 2014-04-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: maramadalina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pornind de la un motiv de larga circulatie atat in folclorul national cat si in cel universal, Ion Creanga a creat aceasta poveste - fabula , pe care a publicat-o pentru prima data in revista "Convorbiri literare" la data de 1 decembrie 1875.
Drama unei mame, ai carei copii au fost ucisi fara mila si care va pedepsi dupa merit pe cel ce a calcat in picioare legile nescrise ale omeniei, constituie tema acestei opere.
Titlul "Capra cu trei iezi" sugereaza acel echilibru initial neperturbat - o famile intreaga.
Ca in toate creatiile de acest gen, atat de indragite de copii, desi personajele apartin universului animalier, aluziile la viata si faptele omului sunt usor identificabile. Creanga ilustreaza astfel, intr-o viziune personala, conceptia poporului nostru cu privire la necesitatea pedepsirii abuzului si nedreptatii.Povestirea are o structura narativa armonioasa si echilibrata, fara lungimi inutile si se distinge printr-o formula introductiva scurta si printr-o caracterizare succinta a celor trei frati.

"Era odata o capra care avea trei iezi. Iedul cel mare si cel mijlociu dau prin bat de obraznici ce erau, iara cel mic era harnic si cuminte. Vorba ceea : Sunt cinci degete la o mana si nu seamana toate unul cu altul." Originalitatea si oralitatea stilului autorului se intrevad inca din primul pasaj, prin inserarea unei zicale si prin utilizarea locutiunii. Viata caprei si a iezilor sai se desfasoara linistit si normal. Intr-o zi, capra pleaca "in padure" sa aduca "ceva de-a mancarii".

Inainte de a pleca, intuind parca primejdia, aceasta ii avertizeaza pe iezi sa incuie usa dupa ea, sa asculte unul de altul si sa nu deschida usa pana ce nu vor auzi glasul ei. Ca sa o recunoasca, mama le canta un cantec.Mama este caracterizata din perspectiva general umana prin dragostea fata de copii, dorinta de a-I feri de primejdii, grija pentru ei.Vorbirea directa, utilizarea viitorului popular, dialogul dintre capra si iezi, folosirea unor locutiuni familiare reprezinta modalitati artistice de caracterizare a personajelor.

Capra iese si "se duce la treaba ei". In urma caprei se contureaza intriga caci "paretii au urechi si ferestile ochi". "Un dusman de lup", cumatrul caprei, asculta discutia acestora si se hotaraste 'sa pape iezii".Daca prima incercare a lupului esueaza datorita interventiei iedului mic, a doua oara fratele cel mare trece peste avertismentul acestuia apostrofandu-l aspru si deschizand usa.
Punctul culminant in desfasurarea actiunii este atins prin gradarea dramatismului desfasurarii epice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.