Caprioara din vis

Trimis la data: 2009-04-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 21
Autor: Irina P.
Dimensiune: 77kb
Voturi: 167
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caprioara din vis
Paraliteratura sau literatura de consum este literatura accesibila unui numar mare de cititori cu grade de cultura diferite,menite sa delecteze intr-un mod util,ridicand asadar si unele probleme de viata(literature S.F.,romanul politest,romanul de aventuri,romanul sentimental, etc.) Pentru ca literatura S.F. se bazeaza pe ipoteze inca neconfirmate sau pe considerarea drept realitati a unor inventii tehnologice teoretic posibile,dar inca nerealizate,literatura S.F. este numita si literatura de anticipatie.
Caprioara din vis
Michel Butor spunea in ‘’Criza dezvoltarii literaturii de anticipatie’’ ca literatura S.F. este o literatura care exploreaza campul posibilului,asa cum ne permite sa-l intrezarim stiinta.Ea este un fantastic incadrat intr-un realism.

Literatura S.F. se incadreaza in literatura de consum avand o valoare estetica redusa si punand mai mult accent pe succesul la public.‘’Caprioara din vis ‘’ de Vasile Voiculescu este o povestire fantastica avand ca tema originea operei de arta.

Caprioara din vis opera lui Vasile Voiculescu este o initiere ce ii va schimba destinul unui vanator care devine sculptor si ne anunta de la inceput ca aceasta intamplare ii va releva o taina,originea operei de arta.

Pentru personaj exista trei cai catre frumusete :arta,vanatoarea si femeia. Prin creatie ,prin arta,sculptorul se opune mortii,bustul facut fiind singura promisiune a eternitatii pe care o poate cunoaste. Artistul incearca prin vanatoare si femeie sa ajunga la frumusetea vesnica,miza artei sale.Astfel pe sculptor nu-l intereseaza apropierea fizica de Irina ci ideea de frumusete,iar primitivul nu vede caprioara ca pe o hrana.

In fata supranaturalului se azita intre o explicatie rationala si inexplicabila.Daca se accepta ca sculptorul a avut doar o halucinatie cauzata de frig,de ger si a delirat pentru ca avea pneumonie,povestirea intra in categoria straniului.exista totusi elemente inexplicabile :capacitatea Irinei de a prevesti ca va avea un vis cu talc,prezenta elementelor folclorice si confuzia intre lumea reala si vis.

Fantasticul se realizeaza cu ajutorul elementelor mitice si folclorice.Visul revelator are loc la granitza dintre viata si moarte pentru ca posibilitatea aneantizarii il face constient de sensul existentei sale,acela de a crea arta.

In opera ‘’In mijlocul lupilor’’ de Vasile Voiculescu apare brusc un element misterios,inexplicabil care perturba ordinea fireasca a realitatii stranind nelinistea personajelor care incearca sa inteleaga ce se intampla.

In acest text ne este relatata o intamplare din tineretea naratorului,de pe cand era judecator de pace al unui ocol rural si ca a avut de-a face cu o persoana ciudata,un om interesant ce starnea curiozitatea de a afla cat mai multe despre el. Acest om era Luparul.

Totul incepe in noaptea de Sf. Andre,cand Luparul si naratorul pleaca impreuna intr-un loc pentru ca Luparul sa-i arate povestitorului mestesugul sau la lupi,mestesug ce consta in capacitatea acestuia de a se intelege cu lupii si de a trai impreuna cu acestia.

Naratorul asista la o scena care ii marcheaza viata,caci Luparul chiar avea puterea de a se intelege cu lupii,ba chiar si de a ii stapani.Pe parcursul reprezentatiei pe care o face Luparul,naratorul este buimacit si la un momentdat cade din copacul crenguros in care era suit impreuna cu Luparul,insa Luparul il scapa de lupi ca printr-o minune.A doua zi totul parea ca un vis,insa durerea de glezna ii confirma ca a fost realitate.

Posibilitatea de a gasi doua explicatii celor intamplate,ca a fost vis sau realitate ,demonstreaza caracterul fantastic al operei.Vasile Voiculescu ,autorul unui text fictional este subiectiv,in sensul ca din opera sa se poate desprinde viziunea proprie asupra lumii.

Tema operei ‘’In mijlocul lupilor’’ o reprezinta puterile supranaturale ale omului,ca orice opera fantastica are o tema si un limbaj specific care o diferentiaza de toate celelalte opere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.